Malo pravde za Romkinje

0
72
Foto: Pixabay

Mađarski vrhovni sud presudio je nedavno u korist romskih trudnica koje su bile diskriminirane u rodilištu bolnice u Miškolcu. Ova presuda najvišeg suda u Mađarskoj potvrđuje dvije prethodne presude nižih sudova, u sporovima koje je pokrenuo Europski centar za prava Roma (ERRC). Presudama se utvrdilo da je praksa naplate obvezne “trudničke” odjeće za pratitelje pri porodu bila diskriminirajuća prema Romima i Romkinjama, ali i drugim siromašnim građanima.

Vrhovni sud se složio s argumentima ERRC-a da ova praksa izravno diskriminira trudnice koje žive u siromaštvu, a posebno Romkinje koje su ovom mjerom nesrazmjerno pogođene i često prisiljene rađati same, jer si njihovi pratitelji/ce ne mogu priuštiti plaćanje posebne bolničke odjeće. Sud je naložio bolnici da prestane s praksom naplaćivanja odjeće za pratitelje, te da omogući da odjeća ubuduće bude dostupna besplatno, i plati kaznu od dva milijuna forinti (oko 5.600 EUR).

Politika bolnice u praksi je značila da oni koji su u pratnji žena koje rađaju moraju u higijenske svrhe nositi posebnu odjeću, koju se u bolnici moglo kupiti samo po cijeni koja je bila preskupa za obitelji s niskim prihodima u nerazvijenom dijelu Mađarske, gdje živi velik broj romskih obitelji. Bolnica se pravdala da je njihova politika, kao alternativa obveznom plaćanju, tražiti od pratitelja da ponude donaciju zakladi bolnice u zamjenu za odjeću. Međutim, istraživanje koje je provela lokalna nevladina organizacija pokazalo je da je u praksi ova donacija bila obavezna i prisilila je romske trudnice koje je nisu mogle platiti da rađaju same.

Prema mađarskom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trudnice imaju pravo biti u pratnji osobe po svom izboru u bolnici. Istraživanje koje je proveo ERRC otkrilo je da je vjerojatnije da će Romkinje, kada su prisiljene rađati same, biti izložene riziku od zlostavljanja i uznemiravanja od strane rasističkih liječnika i liječnica. 2016. godine ERRC je zastupao Romkinju koja je verbalno zlostavljana tijekom porođaja u istoj bolnici u Miškolcu. Kako prenosi ERRC, njezin joj je liječnik tada rekao: Da si još jednom uzviknula nazvao bih psihijatra da ti odvede dijete, a zatim ne biste dobili dječji dodatak, jer ionako vi, Cigani, rađate samo za novac!

Iako Romi čine najveću etničku manjinu u Europi i samoj Mađarskoj, u kojoj čine pet do deset posto ukupne populacije, mađarski Romi žrtve su ekstremnog siromaštva, neadekvatnih uvjeta stanovanja, lošeg zdravlja i ograničenog pristupa socijalnim servisima i obrazovanju, o čemu smo već pisali na Phralipenu. Europska unija je 2015. godine ustvrdila da mađarske vlasti nisu implementirale presudu Europskog suda za ljudska prava te da su uloženi minimalni napori s ciljem rješavanja sistemskih diskriminatornih praksi na štetu romske populacije u Mađarskoj.

Ova presuda Vrhovnog suda stoga nije mala stvar, odnosno, značajno odudara od ostalih, uglavnom diskriminatornih, načina odnošenja prema Romima i Romkinjama u Mađarskoj. Riječima Judit Geller, odvjetnice koja je radila na slučaju: Ovaj slučaj ima velike implikacije i predstavlja presedan za cijelu Mađarsku, jer ova nezakonita i diskriminatorna praksa postoji u mnogim bolnicama. Ovo je pobjeda za Romkinje, ali i za druge žene svugdje u zemlji.

Prisjetimo se ovom prilikom i Marine Oršuš, djevojčice koja je početkom ove godine rođena kao prvorođena beba u Međimurskoj županiji. Rodila ju je Jagoda Oršuš, Romkinja, u čakovečkoj Općoj bolnici, 1. siječnja u 13.13 sati. Bolnica je potom pokušala zataškati da je prvo dijete rođeno u njihovoj bolnici romsko i da ga je rodila Romkinja. Ne treba, dakle, ići do Mađarske u potrazi za diskriminacijom, ona nije nepoznanica ni u našim bolnicama. Pravna pobjeda za Romkinje i siromašne žene u Mađarskoj mali je tračak pravde, a za time nam pak valja ići, i povesti za ruku – natrag do naših prostora.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime