Kolektivno sjećanje kao jedinstvena prevencija genocida

0
33
Foto: pixabay.com

Što te nema spomenik je sjećanja na genocid u Srebrenici, počinjen 1995. godine. Od 2006. godine, osnivačica projekta, umjetnica Aida Šehović u suradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom, predstavljala je ovaj spomenik na gradskim trgovima svijeta sa ciljem zajedničkog stvaranja mjesta sjećanja.

Svake godine 11. srpnja volonteri i posjetioci kolektivno su postavljali i sklanjali privremeni spomenik sjećanja na javnom trgu sačinjen od doniranih malih šalica za kavu (fildžana) s bosanskom kavom koja se kuhala na licu mjesta. Susretom preživjelih i posjetilaca u ovom procesu, spomenik sjećanja Što te nema za ulogu je imao stvaranje inkluzivnog prostor aza suočavanje sa univerzalnim pitanjima vezanim kroz sjećanje, tugovanje te oporavak zajednice.

Projekt je krenuo iz Sarajeva te obišao UN u New Yorku, Tuzlu, Hag, Stockholm, Burlington, Istanbul, New York, Toronto, Ženevu, Chicago, Zürich, Veneciju te je ove godine spomenik sjećanja predstavljen zajedno sa većim komemorativnim događajima i okupljanjima na posljednjem počivalištu žrtava u Srebrenici u Potočarima u suradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Centrom za postkonfliktna istraživanja, te sa članovima lokalne zajednice.

Šehović je ovaj projekat započela 2006. godine u Sarajevu, kada su donirana 923 fildžana pomoću kojih je napravljena spomen-postavka. Broj fildžana se svake godine povećavao, a cilj je bio skupiti 8372 fildžana – jedan za svaku žrtvu srebreničkog genocida no zbog značajne pažnje i podrške konačan broj izloženih fildžana bio je blizu 10 tisuća.

Nakon postavljanja spomenika sjećanja s lokalnim zajednicama u četrnaest europskih i američkih gradova, umjetnica Šehović započinje suradnju s kompanijom Pinch Media na dugometražnom dokumentarnom filmu o petnaestogodišnjem putovanju ovog spomenika sjećanja žtvama genocida u Srebrenici koji će po prvi put biti postavljen na mjestu gdje su se dogodili ovi strašni zločini. Film prati Aidu i ljude koji su uključeni u projekt dok rade na organizaciji spomenika sjećanja u Potočarima u Srebrenici u srpnju ove godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime