Umjetnost podzemne željeznice: Herminengasse 1938-1945

0
25
Foto: Phralipen

Na inicijativu bečke gradske vlade na sjevernom izlazu podzemne stanice Schottenring u Beču u listopadu 2017. godine postavljeno je spomen-obilježje za deportirane židovske stanovnike ulice Herminengasse. Istraživanje za ovaj umjetnički projekt pokazao je da između 1938. i 1945. godine postoje dokazi da su nacisti deportirali 800 Židova koji su živjeli u ulici Herminengasse ili su tamo u međuvremenu bili smješteni.

Njemačka umjetnica Michaela Melián svojim projektom prati pojedinačne sudbine Židova crtajući linije koje vode od stanova u ulici Herminengasse do različitih koncentracijskih logora. Imena koncentracijskih logora navedena su na umjetničkom projektu abecednim redoslijedom, a kuće u ulici nisu prikazane realno, već kao dijagramske informativne trake koje se odnose na ukupan broj 1322 Židova koji su živjeli u ulici tijekom tih sedam godina. 

Ovaj umjetnički spomenik integriran je u prolaz podzemne željeznice. Na putu do izlaza prolaznik hoda između dvije strane Herminengasse – desni zid simbolizira desnu stranu ulice, a lijevi drugu stranu ulice. Prolaznici prolaze doslovno kroz navedenu ulicu, čitajući priče o deportaciji njezinih bivših stanovnika.

Foto: Phralipen

Na početku nacističkog režima u Austriji, od dvadeset i jedne kuće u Herminengasse, jedanaest ih je bilo u vlasništvu Židova. Kolektivni kampovi bili su postavljeni u dvije kuće, a kolektivni stanovi u još osam kuća. 

O ulasku austrijske države u Treći Reich nije glasovao parlament, već austrijski narod. 10. travnja se 99,7 posto Austrijanaca s pravom glasa izjasnilo za pripajanje. Nakon 2. svjetskog rata Austrija je prvobitno bila okupirana od strane Saveznika, ali je 1955. godine državnim ugovorom povratila svoju suverenost. Osnova ovog rada je znanstveno-istraživački projekt povjesničarke Tine Walzer, a rezultati projekta predstavljeni su u publikaciji naziva Herminengasse, izdanoj na engleskom i njemačkom jeziku, a ista se distribura u obrazovne ustanove diljem zemlje.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime