ERRC otvorio digitalnu izložbu “Priče o romskom holokaustu: Generacije”

0
56
Foto: screenshot/errc.org

Danas, na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, ERRC je otvorio svoju digitalnu izložbu Priče o romskom holokaustu: Generacije, koja govori o pričama Roma koji su preživjeli ili nestali tokom holokausta u Europi, ispričane glasovima njihovih potomaka.

Željeli smo pokazati koliko je holokaust bio osoban – da osiguramo da se patnja kroz koju su Romi prošli ne svede samo na brojeve na popisu. I ja sam danas ovdje samo zato što je moj djed imao tu sreću da ga nisu ubili nacisti. Njegov brat nije imao toliko sreće. Ovo je samo nekoliko svjedočenja i ona su samo mali pokazatelj na razmjere genocida nad Romima, ali mislim da ova izložba pokazuje koliko je bio široko rasprostranjen na naš narod i koliko su različita iskustva holokausta za Rome širom Europe, izjavio je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović.

U Drugom svjetskom ratu ubijeno je oko pola milijuna Roma, a nažalost, konačni broj nikada neće moći biti utvrđen. Romi koji su dovoženi u koncentracijske logore nisu bili evidentirani prema imenima, već prema brojevima vagona u kojima su dovoženi.

U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuća Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je proglasilo 2. kolovoza Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen, a na inicijativu brojnih romskih organizacija.

ERRC je prikupljao svjedočenja o holokaustu od Roma, od Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja. Digitalna izložba uključuje ove priče i nudi prijevode nekoliko izabranih svedočenja na njemački, mađarski, slovački i srpsko-hrvatski.

Kako je i ERRC naveo u svom priopćenju život svake osobe ostavlja značajan trag na generacije koje dolaze poslije njih. Mnogi Romi u Europi danas su samo dvije ili tri generacije udaljeni od člana obitelji koji je prošao kroz neizrecive strahote od strane nacista i njihovih sljedbenika. Generacijska trauma i danas je prisutna, a mnogi Romi i dalje podvrgnuti dehumanizaciji.

Digitalna izložba dostupna je ovdje.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime