#Womensupportingwomen: Više štete ili koristi?

0
434
Foto: screenshot/Instagram

Ako u posljednjih nekoliko dana niste nabasali na barem nekolicinu crno-bijelih fotografija žena popraćenih uz oznaku Women supporting women (Žene podržavaju žene), vjerojatno ne koristite društvene mreže. Samo na Instagramu, do sada je objavljeno više od 8 milijuna fotografija s tom oznakom, a taj se broj i dalje povećava iz sekunde u sekundu.

Radi se o popularnom “izazovu” pri kojemu žene objavljuju svoje crno-bijele fotografije, a zatim nominiraju svoje prijateljice da na svojim profilima društvenih mreža učine isto, a ispod crno-bijelih fotografija obavezno se pronalaze i oznake poput #ženepodržavajužene i #izazovprihvaćen. Najčešće osim oznaka, opis ovih crno-bijelih fotografija ne sadržava detaljniji opis ili objašnjenje u čemu se to točno žene podržavaju, pa je vrlo lako pretpostaviti da se radi o najobičnijem Instagram trendu putem kojega žene pokazuju kako se – u najširim terminima – međusobno podržavaju. Što god to značilo.

Kako bi bolje razumjeli što stoji iza ovog trenda, svakako bi trebali imati uvid u poruku koja se privatno dijelila pri nominaciji žena koje su potom objavljivale svoje crno-bijele fotografije. Dok ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je ovo jedina verzija te poruke s ciljem nominacije, u nastavku prilažem primjer na koji sam sama naišla.

Poruka u prijevodu glasi: Bok. Pridruži se pokretu s nama. Na Instagramu postoji izazov za osnaživanje žena. Mislim da si tako opaka i nevjerojatna i pazila sam da odaberem one za koje smatram da će odgovoriti izazovu … ali prije svega sam izabrala žene za koje znam da dijele moje vrijednosti i poglede na svijet. Ti si jedna od tih žena. Objavi samo crno-bijelu fotografiju, “izazov prihvaćen” i spomeni moje ime. Privatno odredi 50 žena da učine isto. Izabrala sam tebe jer si lijepa, snažna i nevjerojatna. Volimo jedne druge!

Sama poruka, kao niti objave proizašle iz nj, ne sadrže ništa alarmantno ili neprimjereno, ali bitno je naglasiti da se u njima ne nalazi niti išta specifično. Iako se govori o dijeljenju zajedničkih vrijednosti i pogleda na svijet, nigdje se te vrijednosti ili pogledi ne definiraju, a ideja da svaka žena ima čak pedeset prijateljica koje također dijele te nedefinirane vrijednosti je u najmanju ruku upitna. Svejedno, iako nedefinirana, nejasna i površna te bez jasno određenog načina na koji bi si žene trebale međusobno pružati podršku, poruka djeluje sasvim benigno.

Međutim, problematika iza popularnog trenda pojavila se kada je nekolicina Instagram korisnika ukazala na još jedan – puno konkretniji i strašniji – razlog zbog kojeg su žene počele objavljivati svoje crno-bijele fotografije.

Dok su primjerice u SAD-u poznate manekenke, glumice i starlete objavljivale svoje crno-bijele fotografije kako bi pokazale žensku solidarnost u najopširnijim terminima, u Turskoj su žene isto radile uz hashtag #kadınaşiddetehayır ili #istanbulsözleşmesiyaşatır koji u prijevodu znače dosta nasilja nad ženama i Istanbulski ugovor je živ.

Naime, crno-bijele fotografije žena u Turskoj su doslovno svakodnevnica, ali ne zbog ikakvih Instagram ili sličnih trendova. Svakodnevnica su jer je u Turskoj broj femicida tj. ubojstava žena u konstantnom porastu. Samo u 2019. godini, u Turskoj je ubijeno 474 žena, a s obzirom na opći porast obiteljskog nasilja za vrijeme pandemije koronavirusa – o kojem je Phralipen već izvještavao – predviđa se kako će broj žrtava femicida u 2020. godini biti još veći, a prema podacima turske platforme We Will Stop Femicide (WWSF), porast u obiteljskom nasilju tijekom ove godine već je zabilježen.

Prošli je tjedan, 21. srpnja, brutalno ubojstvo dvadesetsedmogodišnje studentice Pinar Gültekin izazvalo tugu, bijes i masovne prosvjede u nekoliko turskih gradova, uključujući i Istanbul. Tijelo mlade Pinar pronađeno je u bačvi, preliveno betonom, nakon što ju je bivši partner, 32-godišnji Cemal Metin Avci pretukao, zadavio te pokušao zapaliti. Kada je priznao ubojstvo studentice, Avci – oženjeni otac jednog djeteta – rekao je kako je to učinio u naletu bijesa nakon što je Pinar odbila ponovo s njim započeti vezu.

Uz Pinar Gültekin, najmanje je 27 žena samo ove godine ubijeno u Turskoj iz sličnih razloga. Nasilje nad ženama i tzv. “ubojstva zbog časti” duboko su ukorijenjeni problemi turskog društva, a kako objašnjavaju iz WWSF-a, borba za ženska moderna prava u Turskoj susreće se s ogromnim otporom, bilo unutar samog, patrijarhalnog društva ili konzervativne i rigidne vlasti, koja sve više prijeti opstanku i implementaciji Istanbulske konvencije, prvog sveobuhvatnog međunarodnog sporazuma o zaštiti ženskih prava.

Potpredsjednik najveće turske stranke AK, Numan Kurtulmuş, početkom srpnja ove godine izjavio je na televizijskom programu koji je prenosilo 30 lokalnih kanala kako je bilo jako pogrešno potpisati Istanbulsku konvenciju te ostavio prostora sumnji kako će se Turska povući iz tog međunarodnog sporazuma, kojeg je prva ratificirala već 2011. godine.

Opozicija Istanbulskoj konvenciji unutar Turske možda nije brojčano velika, ali je njihov utjecaj itekako snažan i u stalnom porastu. Javno se protiveći toj međunarodnoj konvenciji, pripadnici konzervativnih krugova u Turskoj pozivaju se na narušavanje tradicije, strukture obitelji te poticanju rastave i nemoralnog načina života. Čak je i sam predsjednik Erdoğan unazad nekoliko godina izjavljivao kako su žene bez djece manjkave i nepotpune, te da kontracepcija i obiteljsko planiranje nemaju mjesta u turskoj kulturi.

Nažalost, takvi su konzervativni stavovi vidljivi i u turskom pravosuđu, koje je prečesto naklonjeno muškarcima počiniteljima zločina nad ženama, te istima nudi smanjene kazne na temelju dobrog ponašanja na sudu ili dokazivanja svoje religioznosti.

Iako je kao direktan rezultat Istanbulske konvencije, 2012. godine u Turskoj donesen Zakon 6284, kojim su uspostavljeni pravni mehanizmi za sankcioniranje nasilja nad ženama i diskriminacije, manjak pravovaljane implementacije zakona i stvarnih promjena u praksi doveo je do sadašnje situacije, u kojoj su slučajevi femicida i dalje u porastu.

Zbog svih navedenih razloga, izrazito teške situacije u kojoj se nalaze žene u Turskoj, boreći se za svoja prava protiv čini se nezaustavljive struje konzervativnih pojedinaca s ogromnim utjecajem, te ponukane još jednom tragičnom i nasilnom smrću mlade žene, upravo je u Turskoj započet trend crno-bijelih fotografija žena na društvenim mrežama. Popraćene porukama poput zaustavimo nasilje nad ženama i Istanbulska konvencija je živa Turkinje  su željele ukazati na rastući broj femicida i nasilja nad ženama u Turskoj, odati počast preminulim ženama, te ilustrirati to da bilo koja od njihovih crno-bijelih fotografija može sutra biti u novinama, uz vijest o nasilnoj smrti.

Međutim, u moru objava na društvenim mrežama, ta se poruka negdje pogubila, zatrpana crno-bijelim fotografijama celebrityja i žena diljem svijeta koje nisu bile niti svjesne izvora ili razloga tog trenda. Dok to zasigurno nije činjeno s lošim namjerama, ova je situacija još jednom pokazala koliko je lako skrenuti fokus s gorućih problema i zamijeniti iste nekim lepršavijim i simpatičnijim porukama i temama poput one nedefinirane i ultimativno isprazne poruke koja se društvenim mrežama proširila poput požara.

Svijet bi svakako bio ljepše mjesto kada žene ne bi ginule od strane ljubomornih partnera, bivših muževa ili rodbine i kada bi se svaka žena mogla baviti trivijalnim porukama u kojoj je prijateljice komplimentiraju zbog njene ljepote, snage ili opakosti. Ali da bi takvim postao, još će se dugo žene diljem svijeta morati boriti, a mnoge i izgubiti živote. Zato bi sljedeći put pri objavi popularnog hashtaga poput #ženepodržavajužene, valjalo dobro razmisliti, bolje istražiti, informirati se, te pronaći konkretan način da podržimo žene kojima je podrška od životne važnosti.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime