Najava – Otvorenje Romskog memorijalnog centra Uštica

0
281
Foto: SRRH "KALI SARA"

U nedjelju, 2. kolovoza u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija obilježit će se po deveti put Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu Samudaripen na romskom groblju Uštica pored Jasenovca i to otvorenjem Romskog memorijalnog centra Uštica.

Na taj se datum, koji je priznat od strane Vijeća Europe, Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora, diljem Europe prisjećamo mnogobrojnih romskih žrtava Drugog svjetskog rata kojima kroz ovakve događaje odajemo počast i želimo vječnu slavu.

Cilj je ovog trajnog spomenika žrtvama podići razinu svijesti javnosti o strahotama koje su Romi proživljavali tijekom Drugog svjetskog rata, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Njihovo stradanje, koje sami Romi nazivaju Samudaripen (rom. potpuno ubijanje) dugo je predstavljalo zanemaren dio stvarnosti koji je nedovoljno podučavan u školama, istraživan od strane znanstvenika te istican u javnosti.

Također, u suradnji sa Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba održat će se na isti dan, 2. kolovoza 2020. godine, večernji koncert Europskog orkestra za mir  sa početkom u 21:00 sat na trgu Nikole Šubić Zrinski (Zrinjevac).

Europski orkestar za mir, međunarodni je glazbeni sastav kojeg čini više od 30 vrhunskih glazbenika, s misijom širenja poruka mira, bratstva, povezanosti među europskim narodima te borbe protiv bilo kakve vrste diskriminacije. Orkestar je održao na stotine koncerata, između ostalog u Vijeću Europe, Europskom parlamentu te za papu Franju. Orkestar je predvođen vrsnim talijanskim umjetnikom Santinom Spinellijem, umjetničkog imena Alexian Santino Spinelli, velikim zagovarateljem romske kulture. Ovo je njihov prvi nastup pred hrvatskom publikom i za tu prigodu izvesti će obrade glazbe Santina Spinellija, Esme Redžepove, Djanga Reinharda, Jarka Jovanovića te mnogih drugih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime