Viši sud u Beogradu presudio – Ministarstvo unutarnjih poslova krivo za diskriminaciju romskog para

0
194
Foto: pixabay.com

Policijska brutalnost posljednjih je mjeseci još jednom sveprisutna tema svjetskih medija, bilo zbog zastrašujućih prizora iz SAD-a, gdje se građani već mjesecima na ulicama obračunavaju s policijskim snagama nakon još jedne, u dugom nizu, nasilne smrti Afroamerikanca od strane policije, ili zbog prosvjeda koji su buknuli u Srbiji, a tijekom kojih je javnost također svjedočila neopravdanom nasilju policije nad prosvjednicima.

Međutim, policijska brutalnost ne manifestira se isključivo tijekom prosvjeda, a to nažalost dobro znaju i Romi, koji se s istom redovito susreću. Samo u prvoj polovici 2020. godine zabilježen je značajan porast u broju slučajeva policijskog nasilja nad Romima diljem Europe – u Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Nizozemskoj, Belgiji, Irskoj i drugdje – uključujući i potresna svjedočanstva petoro romske djece u dobi od sedam do jedanaest godina koje je u Slovačkoj policijski službenik pretukao palicom, nakon što im je prijetio kako će ih upucati. U Francuskoj je u lipnju također četrnaestogodišnji romski dječak zadobio teške ozljede nakon što su čak četiri policijska službenika sudjelovala u njegovom uhićenju, tijekom kojeg su ga dvoje policajaca držali dok ga je treći udario nogom u lice.

Slične bi primjere mogli nabrajati danima, te ih smjestiti svaku godinu unazad nekoliko desetljeća i gotovo svaku europsku zemlju u kojoj Romi obitavaju.

Tako je i tijekom pandemije koronavirusa na vidjelo izašlo brutalno ophođenje prema romskoj zajednici tijekom mjera uspostavljenih za “ravnanje krivulje”, koje su poslužile kao opravdanje za sustavno teroriziranje i ugnjetavanje Roma diljem Europe, iako opravdanje često nije niti potrebno, a policijske se snage sve češće čine nedodirljivim i vrlo rijetko snose posljedice za nehuman tretman Roma i ostalih marginaliziranih manjina.

Ipak, jedan je romski par i dočekao pravdu nakon izrazito traumatičnog susreta s policijskim službenicima u Srbiji, a njihovu potresnu priču prenio je Europski centar za ljudska prava (ERRC).

Viši je sud u Beogradu 22. srpnja ove godine presudio u korist romskog bračnog para, zaključivši kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije krivo za diskriminaciju supružnika u prostorima policijske stanice u Beogradu, u kojoj se bračni par zatekao u nevjerojatnoj situaciji.

Sve se odvilo 21. travnja 2017. godine, kada su Marko i Sandra, supružnici romske nacionalnosti, prijavili krađu osobnog automobila u Mladenovcu, nakon čega su od strane policije upućeni i prevezeni do policijske stanice u Beogradu. Ono što je tamo uslijedilo Marko i Sandra nisu mogli zamisliti niti u noćnoj mori.

Naime, nakon što su podvrgnuti poligrafskom testiranju, Marko i Sandra razdvojeni su za individualno ispitivanje, koje je točnije opisati kao organizirano mučenje. Marka su policijski službenici optužili da je sam ukrao automobil, te su ga – tjerajući ga da kleči u prostoriji s čak osmero policajaca – šamarima, udarcima u trbuh, udarcima kožnim bićem, gušenjem plastičnom vrećicom, prijetnjama pištoljem i mnogobrojnim uvredama tjerali da prizna kazneno djelo koje nije počinio.

Za to vrijeme, Sandra je bila u drugome uredu iz kojega je slušala mučenje nad njenim mužem. Sandru su, uz ispijanje alkoholnih pića, policijski službenici verbalno maltretirali, vrijeđali po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, te uskratili odlazak na toalet, koji su joj kasnije dopustili, ali uz pratnju muškog policijskog službenika.

I Marko i Sandra zatražili su poziv odvjetniku, na što im je rečeno da nemaju pravo na to. Također, policijski su im službenici oboma prijetili kako će im oduzeti djecu – petogodišnju i dvogodišnju kćerku – a kako će oba roditelja zadržati u pritvoru.

Marko i Sandra iz policijske su postaje pušteni tek oko 22 sati, nakon čak 13 sati ugnjetavanja i zlostavljanja. Par je odmah zatražio medicinsku pomoć koja je zaključila kako je Marko zadobio ozljede lica i tijela, ali i posttraumatski stresni poremećaj.

Nakon više od tri godine, na višem sudu u Beogradu, donesena je presuda u korist Marka i Sandre, kojima je ponaosob dodijeljena naknada štete od 4 675 i 1 700 eura zbog fizičkih ozljeda i pretrpljenog straha. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije optuženo je za kršenje zakona o zabrani diskriminacije, a očekuje se kako će na presudu uložiti žalbu.

Dok je potresna priča Marka i Sandre samo kapljica u moru primjera policijske brutalnosti, ona još jednom jasno upućuje na institucionalizirani i sistematski karakter diskriminatornih i rasističkih praksi unutar policijskih ustanova. Temeljite i dubinske promjene unutar ustanova koje bi trebale služiti na sigurnost i povjerenje svih građana već su desetljećima vidno potrebne diljem svijeta, a hoće li ih rastući otpor građana konačno potaknuti ostaje upitno.

Ono što je neupitno jest da romske zajednice diljem Europe kolektivno snose razarajuće posljedice institucionaliziranog rasizma, koji u doba bilo kakve krize poprima sve žustrije i okrutnije oblike, dok žrtve rijetko dobiju priliku uopće ispričati svoju priču, a još rjeđe za pretrpljenu bol dobiju priznanje i naknadu.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime