Ovako će izgledati spomenik stradanju Roma i Sinta u češkom selu Lety

0
103
Foto: newmemoriallety.com

Muzej romske kulture u Brnu objavio je pobjednika pejzažno-arhitektonskog natječaja budućeg spomen obilježja Romima i Sintima u Češkoj

Iza pobjedničkog rješenja stoje Jan Sulzer i Lucie Vogelová ispred studija terra florida v.o.s. te Jan Světlík, Vojtěch Šedý i Filip Šefl iz Ateljea Světlík. Roman Černohous i Petr Karlík također su sudjelovali u izradi plana.

Žiri je ocjenjivao prijavljene radove prema arhitektonskoj i umjetničkoj kvaliteti njihovog odgovora na izazov samog projekta, uzimajući u obzir smještaj spomenika u krajoliku, kao i stupanj na kojem dizajn izražava predmet i obrađuje temu memorijala. Ključni čimbenik u tom pogledu je bio stupanj poštovanja koji umjetničko rješenje pokazuje za češke Rome i Sinte ubijene u Drugom svjetskom ratu.

Jako nam je drago što smo uspjeli odabrati dizajn oko kojeg se stručni žiri složio praktički jednoglasno, izjavila je direktorica Muzeja romske kulture Jana Horváthová. Pobjednički projekt istaknuo se zbog svog osjetljivog pristupa samom predmetu i  okolišnom prostoru u kojem će spomen obilježje biti smješteno, kao i ispunjavanju uvjeta ekonomske podobnosti dizajna.

Predviđeni troškovi tijekom prve faze realizacije projekta su, prema procjenama stručnjaka, oko 1,18 milijuna eura, a spomen obilježje će se financirati iz više izvora, ponajviše iz sredstava EGP-a i Kraljevine Norveške.

Realizacija projekta povezana je s rušenjem sada napuštene industrijske svinjogojske farme na tom mjestu, otvorene 1970-ih, koju je država otkupila 2017. godine. Nakon rata, osim od strane nekolicine povjesničara, postojanje romskog logora praktički je zaboravljeno izvan romske zajednice.

Foto: newmemoriallety.com

Za vrijeme Drugog svjetskog rata tzv. ciganski logor u Letyju uspostavljen je na mjestu nekadašnjeg disciplinskog logora. Kroz logor je prošlo više od 1300 Roma, uključujući vrlo malu djecu. Četvrtina zatvorenika je puštena ili je pobjegla. Preostali zarobljenici prevezeni su u koncentracijski logor u Auschwitzu. Prema procjenama stručnjaka, u nacističkom režimu pogubljeno je 90 posto  Roma koji su živjeli u Bohemiji i Moravskoj.

Spomen područje i izložba namijenjeni su čuvanju sjećanja na žrtve Roma i Sinta tijekom Drugog svjetskog rata, za edukaciju, informiranje i poticanje rasprave o prošlosti, ali i o sadašnjoj društvenoj situaciji, te pokrivanju tema vezanih uz diskriminaciju manjina te ljudska prava. Otvaranje spomen područja planirano je 2023. godine.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime