Romeo Franz moderirao današnju diskusiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Europski parlament danas je organizirao diskusiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj su govorili Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica i Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo. Diskusiju je moderirao Romeo Franz, predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BIH i Kosovo, koji se zalaže za humaniji i pravedniji tretman Roma i ostalih manjina u Europi.

Želio sam iskoristiti priliku da razgovaram sa gostima o još uvijek teškom procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. Inicijativa za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) spominje se kao bitna u svakoj od šest rezolucija Europskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Europske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu, podijelio je moderator Franz.

Kandić je govorila o važnosti inicijative za REKOM kao i o drugim aktivnostima važnima u borbi protiv negiranja genocida.

Započeli smo sa okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih dužnosnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou te razviti jednu stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta na borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve suradnje, zaključio je Suljagić.

Od 2005. Europski parlament usvojio je tri rezolucije o Srebrenici -Rezolucija usvojena iste godine pod nazivom Balkan – 10 godina nakon Srebrenice, Rezolucija o Srebrenici od 15. srpnja 2009. u kojoj Europski parlament poziva države članice EU i države zapadnog Balkana da obilježe 11. srpanj danom sjećanja na genocid u Srebrenici te Rezolucije od 9. srpnja 2015. godine u kojoj Europski parlament kojom obilježava sjećanje na sve žrtve genocida iz Srebrenice i okrutnosti počinjenih tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji te svim žrtvama odaje počast; izražava duboku sućut obiteljima žrtava i solidarnost s njima.

Izvještaj o poricanju genocida u Srebrenici iz svibnja 2020. navodi da se lokalne i nacionalne vlasti potiču da slijede korake Europskog parlamenta koji je 2009. godine 11. srpnja proglasio nacionalnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime