Otkriven spomenik “5. studeni” u istoimenom parku u Zagrebu

0
561
Foto: Grad Zagreb

Danas, 19. lipnja, na križanju Savske ceste i Koturaške ulice otkrivena je skulptura “5. studeni” u istoimenom parku. Skulptura prikazuje ženski lik, mladu i odvažnu Romkinju, koja je povijesno bila središnja figura romske obitelji, a u 2020. godini preuzima novu, prijeko potrebnu ulogu.  

Godinama smo radili da srušimo predrasude o tome da o romskoj zajednici ne postoje pisani tragovi što smo našim izdavaštvom i Središnjom knjižnicom Roma u Republici Hrvatskoj konačno učinili, a ovo je prvi spomenik romske pismenosti u Republici Hrvatskoj, izjavio je zastupnik Veljko Kajtazi, te dodao kako je riječ o spomeniku koji simbolizira i pravo žene-Romkinje na izbor i na obrazovanje.

Skultura je autorsko djelo prof. Marina Marinića, izliveno u bronci, a riječ je o prvom spomeniku romske kulture na području Republike Hrvatske nakon gotovo 700 godina prisutnosti Roma na ovim prostorima.

Uz zastupnika Veljka Kajtazija, otkrivanju spomenika prisustovao je i gradonačelnik Milan Bandić, ravnatelj ULJPNMA-a Alen Tahiri, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsjednica SRHH “KALI SARA” Suzana Krčmar i mnogi drugi.

Foto: Grad Zagreb

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime