Otvorena su vrata Središnje knjižnice Roma u Republici Hrvatskoj

0
276
Foto: SRRH "KALI SARA"

U ponedjeljak 8. lipnja svečano je otvorena Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj, smještena u prostoru Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u Zagrebu u Ulici Pavla Hatza 23/ 5.

Na samom početku, voditeljica knjižnice Tea Jerić-Zanini na suradnji se zahvalila kolegicama iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice te kolegama iz Knjižnica grada Zagreba, a potom su mladi glazbenici, Marta Stanec (violina), Dagmar Korbar (viola) i Dario Bogdan (kontra), izveli Czardas Vittorija Montija. Riječ je zatim preuzela predsjednica Saveza Roma “KALI SARA” Suzana Krčmar koja je toplo pozdravila uzvanike i goste, a koji su svojim prisustvom uveličali ovo otvorenje.

Zastupnik Veljko Kajtazi prigodno je započeo svoj govor na romskom jeziku te se zahvalio na dolasku svim prisutnima, izaslanicima i predstavnicima hrvatskih državnih institucija, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Savjeta za nacionalne manjine i Ureda za udruge, zatim predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i predstavnicima veleposlanstava, kolegama saborskim zastupnicima, rektoru Sveučilišta u Zagrebu i ostalima.

Osim što je istaknuo važnost ove knjižnice u očuvanju i promicanju romskog identiteta, jezika i kulture u Europi, ali i svijetu, govorio je o velikoj ulozi knjižnice u procesu upoznavanja romskog naroda te rušenja predrasuda. Nakon što se osvrnuo na njezinu djelatnost kao centra kulture i događanja, kazao je i kako je temeljna knjižnična građa nastala kroz rad Saveza Roma “KALI SARA” te dugogodišnjim prikupljanjem literature prije njegovog ulaska u Sabor. Središnju knjižnice Roma kao važnu prekretnicu za razvoj romskog naroda i njegov položaj u društvu smatra zajedničkim uspjehom.

Iako je romska zajednica na ovim prostorima gotovo 700 godina, nikad do danas nije imala središnju instituciju i vodstvo kakvo ima danas, a knjižnica koju danas predstavljamo javnosti samo je jedan od rezultata našeg zajedničkog rada.

Na kraju se zahvalio svima koji su pomogli u ostvarenju ovog projekta, kako pojedincima tako i institucijama, te gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću i njegovim suradnicima koji su Savezu Roma “KALI SARA” također pomogli u realizaciji ovih ideja.

Melita Mulić, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, pozdravila je prisutne u ime predsjednika Zorana Milanovića i u svoje ime te je kazala kako će ona kao velika ljubiteljica knjiga svakako biti jedna od prvih korisnica novootvorene knjižnice. Mladi glazbenici potom su ponovo razveselili goste svojim izvedbama, a priključio im se i Nikola Baće koji je uz instrumentalnu pratnju recitirao poeziju iz izbora romskih pjesnika i pjesnikinja. Prije zajedničkog druženja, saborski zastupnik Kajtazi pozvao je u razgledavanje jedanaeste manjinske knjižnice u Hrvatskoj.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime