Kuc , kuc, fašizam

0
20
Foto: jusp-jasenovac.hr/

Marko Perković Thompson nije u prekršaju kada uzvikuje pozdrav “Za dom spremni” u pjesmi Čavoglave, utvrdio je na nedavnoj sjednici Visoki prekršajni sud. Na pitanje može li se uzvikivanje spornog pozdrava u Čavoglavama tretirati kao prekršaj protiv javnog reda i mira 15 sudaca bilo je protiv, četvero za i jedan suzdržani.

Takva odluka Visokog prekršajnog suda odmah je izazvala brojne negativne reakcije, a oglasio se i Ustavni sud. Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav ,’Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Na odluku Ustavnog suda podsjetio je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Ustavni je sud u više odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu suprotnom temeljnim načelima Ustava i moj stav je da se takva odluka mora poštovati od strane svih institucija i jednako za sve građane.  Neujednačena praksa sudova i dvosmisleni stavovi dužnosnika unose nepotrebne sukobe u društvu koji nisu u doticaju sa stvarnim problemima građana, posebno u razdoblju u kojem mnogi građani gube egzistencijalnu sigurnost, rekao je Kajtazi. Dodao je i kako pozdrav “Za dom spremni” duboko uznemiruje manjine koje zastupa u Saboru.

Na odluku Visokog prekršajnog suda reagirali su i iz Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ). Protuustavna odluka kojom Visoki prekršajni sud pokušava abolirati jedan od istaknutih simbola ustaštva sramotan je primjer ovisnosti sudstva o politici i potpune nekompetentnosti brojnih sudaca. Bez obzira na sva zavaravanja o njegovom porijeklu i korištenju jasno je da se uzvik ‘Za dom spremni’ uvijek koristio i koristi se isključivo kao pozdrav i znak raspoznavanja onih koji se sami smatraju ustašama i koji se ponose krvološtvom svojih ideoloških prethodnika. O stanju suvremenog hrvatskog društva dovoljno govori činjenica da su fašistički kolaboracionisti izvučeni s mračnih margina kojima pripadaju te da su njihovi simboli gotovo normalizirani!, stoji u njihovoj reakciji.

Svoj je komentar uputio i Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, upozorivši da ovaj potez djeluje kao puzajuća legalizacija i rehabilitacija pozdrava koji nije podvođen pod Kazneni zakon, a sad ga se gura i iz sfere prekršaja.

Stav sudaca gazi po žrtvama i potomcima žrtava ustaškog režima čiji se simboli rehabilitiraju. Imam dojam da suci kao da zaboravljaju o kome se radi. Riječ je o pjevaču koji se deklarirao kao štovatelj Ante Pavelića, koji je javno izražavao simpatije prema NDH, koji je na svojim koncertima pjevao, a možda i danas negdje pjeva ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, i kojem širom Evrope zbog tih stvari zabranjuju koncerte, poručio je Milošević.

Po reakcijama koje su uslijedile vidljivo je da je Visoki prekršajni sud ovakvom odlukom – u prekršaju. Međutim, vrlo je moguće da zbog toga nitko neće odgovarati, a možda će, u očima nekih, zaraditi i pokoji domovinski bod. Marko Perković Thompson će, vrlo vrjerojatno, posve mirno nastaviti dalje pjevati i klicati ‘Za dom spremni’.

Atmosfera u društvu u kojem se fašistički pozdrav od strane dijela sudske vlasti proglašava  neproblematičnim lako postaje podobna za druga djelovanja s fašističkim predznakom i predumišljajem. Nikakvo autorsko pravo i nikakva ‘kreativnost’ u umjetnosti, pa tako i u glazbi, ne bi trebala stajati iznad ljudskog dostojanstva i osnovnih ljudskih prava.

I suviše se lako odmahuje rukom na upozorenja o fašizmu, pa tako dok u Mrežnici plutaju leševi migranata, romska djeca ostaju gladna da gledaju kako drugi u školi jedu, a Marko Perković Thompson na koncertu uzvikuje ‘Za dom spremni’, još uvijek ima onih koji nas uvjeravaju da je fašizam zemlja daleka, a antifašizam nam ne treba.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime