Raymond Gurême – Neponovljiva ličnost borbe protiv rasizma

0
137
Foto: Facebook

Izglednost uspješnog bijega iz koncentracijskog logora u nacistički okupiranoj Francuskoj 1940-ih godina nije jednaka nuli, ali nije ni daleko. Izglednost tri uzastopna uspješna bijega iz koncentracijskih logora u okupiranoj Francuskoj i Njemačkoj od strane iste osobe u periodu od dvije godine još je bliža nuli. Ipak, ne može biti nula jer je Raymond Gurême dokazao suprotno. Njegove su se nevjerojatne životne priče i neprocjenjivog doprinosa borbi protiv rasizma i anticiganizma, prisjetili čelnici Europskih institucija, predstavnici nevladinih organizacija i ostali sudionici na online konferenciji o ulozi Roma u oporavku Europske unije, te su se od Raymonda oprostili uz riječi zahvale i dubokog poštovanja.

Preminuvši 24. svibnja 2020. u dobi od 94 godine, Raymond Gurême iza sebe ostavio je uistinu neizbrisiv trag. Pamtit će ga se kao pravo utjelovljenje neslomljivog duha, kao čovjeka koji je preživio i nadživio sve životne prepreke koje su mu se našle na putu, koliko god one bile brutalne i okrutne, koji je kroz sve životne izazove zadržao ponos, dostojanstvo i nepokolebljiv karakter željan borbe za bolju budućnost.

Rođen 1925. u Francuskoj, Raymond Gurême od rane je dobi bio suočen s neprijateljstvom prema nomadskom načinu života koji je živio unutar svoje obitelji, koja je u to vrijeme imala putujući cirkus. Prave su nevolje uslijedile s početkom Drugog svjetskog rata, kada su Raymond i njegova obitelj smješteni u koncentracijski logor Linas-Montlhéry. Iz tog je logora Raymond dva puta uspio pobjeći, ali je 1943. godine uhićen i poslan na prisilan rad u njemačke koncentracijske logore Heddernheim i Oberursel, prilikom čega je rastavljen od ostatka obitelji.

Međutim, već je 1944. Raymond još jednom uspješno pobjegao iz logora, te se vratio u rodnu Francusku gdje se priključio francuskom otporu protiv nacističke Njemačke i aktivno sudjelovao u oslobođenju Pariza u kolovozu 1944. godine.

Foto: Facebook/Orhan Galjuš

Nakon rata i ponovnog ujedinjenja s roditeljima i ostatkom obitelji, Raymond je sa suprugom i 15 djece kasnih 1960-ih godina odlučio živjeti na zemlji nasuprot bivšeg koncentracijskog logora u kojemu je kao mladić bio zatvorenik s roditeljima. Smatrao je to djelom otpora i prkosa i živjeti sa svojom rastućom obitelji na mjestu koje simbolizira sam progon Roma i nomada imalo je posebnu važnost, pa je zbog toga i bio spreman trpjeti mnogobrojne napade i uznemiravanja od strane policije, o kojima je progovorio 2014. u intervjuu za The Brussels Times.  

O svojim potresnim iskustvima tijekom rata i uvjetima u koncentracijskim logorima čiji je zatvorenik bio, Raymond je u detalje progovorio u knjizi Interdit aux Nomades (Zabranjeno nomadima) koju je 2011. napisao u suradnji s Isabelle Ligner. Uz mnogobrojna javna obraćanja u školama i na komemoracijama poput Dikh He Na Bister (Gledaj, i ne zaboravi), Raymond je i osnovao Udrugu za komemoraciju internacije Roma i Putnika u kampu Linas-Montlhéry (Collectif pour la commémoration de l’internement des Tsiganes et Gens du voyage au camp de Linas-Montlhéry) koja svake godine 27. studenog – na dan otvaranja logora – organizira komemoracijsku šetnju u blizini bivšeg kampa, nakon čega tradicionalno slijedi okupljanje na Gurême posjedu u neposrednoj blizini.

Iako za svoj doprinos u oslobođenju Pariza, kao i mnogi drugi romski borci, nije dobio priznanje, Raymond je za svoju knjigu Interdit aux Nomades nagrađen najvišim francuskim odličjem – ordenom viteza umjetnosti i pisma (Ordre des Arts et des Lettres) za značajan doprinos obogaćivanju francuske kulturne baštine.

Raymond je čitav život posvetio otporu opresiji i borbi protiv rasizma, diskriminacije i anticiganizma. Do duboke je starosti ostao aktivan i često javno progovarao protiv ekstremno desnih politika, institucionaliziranog anticiganizma i školskoj segregaciji Roma u Francuskoj. Uoči francuskih predsjedničkih izbora 2017. godine, u intervjuu za Al Jazeeru, Raymond je upozoravao na opasnost pobjede radikalno desne kandidatkinje Marine Le Pen, koju je kasnije pobijedio trenutni predsjednik Emmanuel Macron.

Svoja tri bijega iz logora Raymond je pripisivao akrobatskim vještinama koje je stekao u djetinjstvu, radeći u obiteljskom cirkusu od rane dobi, a svoj dug i zdrav život moralnom ophođenju i očuvanju integriteta. Iako mučen, progonjen i zatvaran, Raymond Gurême očuvao je duh koji nikada nije slomljen. Onako kako je i sam živio i kako će biti zapamćen, poručivao je i mladima: da nikada ne odustaju, da nikada ne padnu na koljena i da nikada ne prestanu pružati otpor diskriminaciji, rasizmu i nasilju.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime