Demonjenje Levijatana

0
108
Foto: screenshot/Youtube

Zajedno se borimo za Srbiju! Ako ne želiš migrante u Srbiji, pozovi prijatelje u grupu. STOP naseljavaju migranata, piše u jednoj od objava u Facebook grupi STOP naseljavanju migranata. Od osnivanja 25. ožujka, grupi se priključilo više od 330.000 članova, a u njoj se svakodnevno dijele uglavnom lažne vijesti i teorije zavjere o izbjeglicama i migrantima, kao i pozivi na linč i protjerivanje.

Takva je atmosfera svakako pridonijela događaju koji se odvio prije mjesec dana, kada je član pokreta Levijatan Filip Radovanović vozeći automobil u punoj brzini kroz bodljikavu ogradu upao u Centar za migrante u Obrenovcu. Radovanović se tako u punoj brzini zaletio u centar u kojem žive napaćeni i izolirani ljudi, o čijim mučenjima diljem regije postoje već brojna svjedočanstva.

Tome unatoč, upravo su migranti u Obrenovcu (kao i u nekoliko drugih centara za migrante u Srbiji) posljednjih mjeseci dobrovoljno šili zaštitne maske kako bi usred pandemije pomogli društvu u kojem jedva preživljavaju, zatočeni u limbu. U 20 prihvatnih centara i centrima za azil u Srbiji trenutno je smješteno oko 8.800 ljudi, od kojih je više od 1.100 djece.

Te je ljude kao svoju metu odabrao Radovanović, član pokreta čiji se pripadnici opisuju kao ‘temperamentni i ispravni momci’, a fAKTIV i brojni drugi već su upozoravali da pod krinkom borbe protiv nasilja nad životinjama Levijatan koristi trenutak za glorificiranje kriminalaca i ratnih zločinaca, promicanje fašizma i homofobije. ‘Temperamentni i ispravni momci’ sada viču kako ‘ne žele da njihovu djevojku napadaju migranti’, a za osnove svoga programa ističu ‘zaštitu životinja i nejači’. Ponavljamo kako nasilje nije ‘temperament’, a žene nisu nejač i roba koju će se prisvajati u ime pravdanja nasilja, i to od strane onih koji sami provode nasilje nad ženama u svojem društvu. Ne pristajemo da se naša tijela i životi razvlače po kaljuži nasilnika koji siju strah po regiji, koji samo žele da od njih strahujemo, da ih ‘poštujemo’ i šutimo, stoji u reakciji koju je nedavno objavio Feministički kolektiv fAKTIV.

Osnovno javno tužilaštvo saslušalo je nakon napada Radovanovića i dalo prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana. Osnovni sud u Obrenovcu taj je prijedlog odbio i Radovanović je pušten na slobodu. Zbog pritiska pojedinih organizacija i aktivista, Radovanoviću je na kraju ipak određen pritvor od 30 dana. Prije dva tjedna, nakon te odluke, ispred Centra za migrante okupilo se oko 50 ekstremnih desničara, protestirajući i pružajući podršku Radovanoviću, za kojeg tvrde da je samo “emotivno reagirao”.

“Emotivne reakcije” imali su u posljednje vrijeme i drugi članovi Levijatana, koristeći izvanredno stanje u Srbiji za dodatna maltretiranja manjinskih i ugroženih skupina u društvu. Levijatanu ovo sve služi kao priprema za kampanju za nadolazeće parlamentarne izbore u Srbiji, na kojima će sudjelovati s vrlo jasno antimigrantskom, ali i antiromskom politikom.

Usprkos zabrani okupljanja, početkom travnja članovi Levijatana došli su na posjed romske obitelji Garip na beogradskom Dorćolu. Tom su prilikom maltretirali maloljetne dječake i njihovog teškog bolesnog oca, optužujući ih da rasnog psa pripremaju za borbe. To je samo jedan od brojnih koordiniranih napada na Rome i Romkinje, koje su u posljednje vrijeme organizirali Levijatanovci, a sve pod krinkom borbe za prava i zaštitu životinja.

U izvanrednom stanju bavili smo se banalnostima, netko je u državnom aparatu uspeo da prepozna da je problem izvođenje kućnih ljubimaca za vreme policijskog časa, a položajem Roma se niko nije bavio. Nemojte misliti da su Romi izloženi samo napadima Levijatana. Mnoge organizacije, poput Srbske časti, imaju na piku tu skupinu. Setimo se samo iseljavanja Roma iz Novog Beograda u režiji tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa. Sada je cela stvar postala ekstremnija jer Levijatan ima veliku medijsku pažnju i mnogo poklonika, komentirao je nedavno Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 za Novosti.

Levijatanu u ovim teškim i kriznim vremenima krila itekako rastu, pa je posve opravdan strah od njihovog sve većeg utjecaja i bezakonja koje ih podržava na svakom koraku, i time sve veća i očitija potreba za koordiniranim, glasnim i beskompromisnim antifašističkim djelovanjem – kako u Srbiji, tako i u čitavoj regiji.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime