Projekt Dom

Foto: youtube.com

Unatoč pandemiji početkom ovog mjeseca je održana dodjela međunarodnih nagrada za društvene inovacije SozialMarie. Nagrada je prvi je put dodijeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Europi. Na praznik rada, prvog maja, nagrade SozialMarie u ukupnoj vrijednosti od 54 000 eura dodijeljene su ove godine petnaest projekata iz Srednje Europe. Dodjela nagrada upriličena je kao online streaming preko YouTubea i Facebooka, što je, kako su priopćili iz SozialMarie tima, omogućilo demokratično sudjelovanje i onih koji inače ne bi bili u prilici doći na ceremoniju u Beč.

Prvu nagradu, u vrijednosti od 15 000 eura,  dobio je slovački Projekt DOMov. Projekt romskim obiteljima i pojedincima omogućuje gradnju vlastite kuće, te im na taj način olakšava i društvenu i poslovnu integraciju. Na projektu surađuju lokalne općine i Slovačka štedionica. Projekt je trenutno aktivan u selima koja se nalaze u tri od osam regija u Slovačkoj – Prešov, Košice i Banská Bystrica.

Romskim zajednicama u Slovačkoj, kao i drugdje u Europi, nedostaje pristup sigurnom smještaju i financijskim sredstvima za kupnju kuće. Projekt Domov (‘Projekt dom’) podržava obitelji i pojedince iz marginaliziranih romskih zajednica da financiraju, grade i u konačnici posjeduju dom, putem mikrokredita.

Cilj projekta je, kako ističu inicijatori, pružiti pristup inkluzivnom stanovanju marginaliziranim zajednicama. Projekt je usmjeren na obitelji koje se suočavaju s opsežnim financijskim i društvenim barijerama i u nemogućnosti su stjecanja osnovnog ljudskog prava – prava na dom i dostojan smještaj. Uz potporu lokalnih općina, Projekt Domov savjetuje marginalizirane obitelji i vodi ih kroz postupak pristupa financijskoj potpori, kupovini zemljišta, te izgradnji i posjedovanju njihovog novog tj. prvog doma.

U samom procesu upravo su same obitelji i/ili individualci iz romskih zajednica važni akteri, uključeni u svim fazama – vodi se računa da njihov budući dom bude u skladu s njihovim očekivanjima. Općine i njihovi predstavnici uključeni su u organiziranju provedbe projekta u svojim selima, a tim socijalnih radnika i radnica također je uključen i podržava provedbu projekta. Slovačka štedionica pruža pristup mikrokreditima za financiranje izgradnje novih domova.

Projekt je dosad utjecao na pristup sigurnom i kvalitetnom stanovanju više obitelji i poboljšao životni standard u pojedinim romskim zajednicama. Kada se riješi pitanje doma i osnovne sigurnosti, puno je lakše posvetiti se drugim razinama bivanja – obrazovanju, poslu, itd.

Marginalizirane obitelji grade ne samo nove kuće i domove, već i nove živote. ‘Projekt Domov’ priprema i vodi i romske obitelji u ruralnim zajednicama. Romske obitelji grade i financiraju vlastite kuće; pomažu im socijalni radnici tijekom cijelog postupka. Sveukupni društveno inovativni program s definitivnim ciljem: kvalitetno stanovanje promiče zdrav život; ona je inkluzivno i oslobađajuće, posebno za obitelji i djecu, istaknuo je žiri nagrade SozialMarie u svojoj ocjeni projekta.

SozialMarie inzistira na prekograničnoj suradnji i osmišljava stalno nove mehanizme povezivanja projekata iz srodnih ili istih sektora i sa sličnim pristupima. Stoga postoji mogućnost da će u nekim drugim zemljama ubuduće osvanuti projekti poput Projekta Domov.

Uz svu hvalevrijednost ove inicijative, valja istaknuti kako je problematično što su ovakvi projekti upravo to – projekti. A svaki projekt ima svoj rok trajanja, kao i opseg dosega. Za pitanja kao što je imanje krova nad glavom, to bi trebalo biti društveno neprihvatljivo.  Ovakve inicijative napokon trebaju zaživjeti na razini dugoročnih javnih politika – stanovanje mora konačno postati društvena briga.

Za kraj, spominjemo i kako su od 288 pristiglih projekata za SozialMarie iz šest europskih zemalja, među 15 nagrađenih i dva koja su iz Hrvatske. Tako su nositelji nagrada u iznosu od 2000 eura Muzej susjedstva Trešnjevka (udruga BLOK) i Zeleni odred (udruga ViDrA).

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime