Milanović u Jasenovcu obišao i romsko groblje u Uštici

 • BăieșiBăieși
 • 0
  284
  Foto: Phralipen

  Polaganjem vijenca i cvijeća državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista su jučer, 22. travnja, u Jasenovcu podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

  Logor Jasenovac bio je višenamjenski koncentracijski logor, istovremeno i sabirni (u njemu su bili muškarci, žene i djeca iz svih krajeva NDH), prolazni (iz njega je dio zatočenika/ca upućivan na prisilni rad u Treći Reich), radni, kažnjenički (u njega se dolazilo i po presudi zbog izvršenog kaznenog djela), zarobljenički (zarobljeni partizani i pripadnici narodnooslobodilačkog pokreta, kao i domobrani i četnici), ali prije svega bio je logor smrti.

  Bio je stratište za većinu onih koji su u njega ušli, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili ideološku pripadnost.

  Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo mjesto je krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva, i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačno izbjegnuta ‘govorancija’, rekao je predsjednik  i dodao kako se i osobno angažirao da zajedno dođu i dodao da je ovo pomak koji je dobar za Hrvatsku jer su došli predstavnici nacionalnih manjina, antifašista i žrtava

  Foto: Phralipen

  Predsjednik je položio vijenac i kod spomen-obilježja na romskom groblju u Uštici zajedno sa saborskim zastupnikom Veljko Kajtazijem, predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzanom Krčmar i predsjednikom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjom Habulinom.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime