Phralipen #ostajedoma – Dario Bogdan

 • Romani chibRomani chib
 • 0
  408
  Foto: facebook.com/Dario Bogdan

  Dario Bogdan, zaposlenik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, pridružio se inicijativi #ostanidoma i podijelio svoj pogled na trenutačnu situaciju. Prije svega, u ovakvim vremenima posebno je istaknuo važnost zajedništva, ali jednako tako i značajnost pojedinačnoga rada na sebi kojim ćemo također doprinijeti društvu. Koliko god je ova situacija sa sobom donijela straha i tuge, bitno je da je iskoristimo kako bismo se prisjetili što uistinu znači biti čovjek i koje su prave ljudske vrijednosti.

  Ova zahtjevna vremena mogu biti izazov, poziv svima nama da se prisjetimo osnovnih ljudskih vrijednosti, koliko smo zapravo krhki i koliko je važno da se držimo zajedno i pomažemo jedni drugima.

  Ova nagla promjena sve nas je zatekla jer mi smo ustvari bića od navike. Ponavljamo iste obrasce i rituale, ponekad nesvjesni da nam ne odgovoraju niti nam pružaju imalo zadovoljstva, ali u tome da ih promijenimo koči nas najčešće strah od nepoznatog ili neuspjeha. Ovdje se valja ponovo osvrnuti na nužnost rada na sebi koji je Dario prethodno spomenuo jer samo pojedinci koji se vole i poštuju mogu usrećiti i druge. Svatko od nas ima mnogo toga dobroga za pružiti svijetu jer baš su prave ljudske vrijednosti one koje su sačuvale svijet i društvo.

  To neće biti lako i to se ne može napraviti preko noći, ali mislim da nas ovakva situacija može na kraju odvesti na pravi put, pokazati nam neke veće ciljeve od nas samih i pružiti ono što nam treba – promjenu!

  Budući da se razvoj gospodarstva, kao i društveno-kulturni život, veoma usporio, slijedi veoma teško i izazovno razdolje za cijeli svijet. Proces ekonomskog i demokratskog jačanja bit će dugotrajan i u takvim trenucima najvažnije je da možemo računati na uzajamnu pomoć i potporu.

  Razdoblje koje nam slijedi biti će zahtjevno za cijeli svijet, slijede ekonomska, socijalna i zdravstvena kriza, pa opet ponavljam, važno je da se držimo zajedno. Ne govorim o odvajanju u skupinama, da se samo mi Romi držimo zajedno, ili bilo koja druga skupina, nego svi mi kao ljudi.

  Iako pokušava sagledati pozitivne aspekte koji mogu proizići iz ove teške situacije, Dariu najviše nedostaju veselje i različita okupljanja koja su trenutno zabranjena. No, teški trenuci obasjavaju svijetom sve one koje prije nismo znali dovoljno cijeniti te koje smo uzimali zdravo za gotovo.

  Nadam se ćemo svi mi nakon izlaska iz ove situacije biti zahvalni na stvarima koje smo uzimali zdravo za gotovo. I da ćemo biti promjena koju želimo vidjeti!

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime