Phralipen #ostajedoma – Etem Fazli

 • Romani chibRomani chib
 • 0
  175
  Foto: Etem Fazli

  Predsjednik Udruge mladih Roma “Romska budućnost” Etem Fazli iz Rijeke na usluzi je starijim građanima kojima je potreban prijevoz ili kupovina namirnica. Stanje izazvano širenjem COVID-19 posebno pogađa starije stanovništvo i stanovništvo s kroničnim bolestima pa se na taj način Fazli uključuje u kampanju #ostanidoma kojom im omogućava da ostanu u svojim domovima dok on za njih obavlja prijeko potrebe poslove.

  Od 23. ožujka trgovine su počele raditi skraćeno, tržnice su zatvorene, a ni javni prijevoz nije dostupan kao ranije pa je Udruga odlučila na volonterskoj bazi pomoći Riječanima i Riječankama koji otežano mogu doći do trgovina i ljekarni, navodi Fazli.

  Osim pomoći sugrađanima Fazli zajedno sa majkom Hanom šije zaštitne maske od pamučnih perivih materijala, a KBCu Rijeka su također donirali četrdesetak majci za medicinsko osoblje.

  Majka posjeduje šivaću mašinu pa tako nas dvoje izrađujemo maske za lice, za naše bližnje i za osobe koje su u potrebi. Nažalost, teško je sprovesti samoizolaciju obzirom da se odlazi u trgovinu, ljekarnu ili sam na usluzi ako je nekome potreban prijevoz.

  Fazli je ranije radio kao romski asistent u nastavi pa pruža online potporu i podršku osnovnoškolcima u savladavanju novog gradiva, osobito matematike i fizike, za što kaže, postoji najveća potreba.

  Obzirom da živimo u Rijeci ponajviše nedostaju prijatelji i kava uz more, a brine nas i cjelokupna situacija jer ovo više nije samo zdravstveni problem nego i ekonomski. Sve će se to, nažalost, odraziti i na romsku zajednicu koja se ionako suočava s visokom razinom nezaposlenosti. Panika se osjeća, ljudi su zabrinuti i zbunjeni, a nadamo se da se to neće imati za posljedicu jačanje predrasuda prema Romima o neodržavanju higijene i stereotipi o nama kao prenosiocima virusa što je vidljivo kroz situacije u pojedinim državama Europe.

  Za prošlogodišnji Svjetski dan Roma udruga je izvela predstavu pod nazivom “Rukeli” u spomen na Johanna Wilhelma Trollmann Rukelija te su osvojili nagradu Open Danube u kategoriji Kazališta i literature. I ove godine stižu lijepe vijesti te je ista predstava izabrana među tri najbolja romska umjetnička ostvarenja na natječaju za dodjelu nagrada koji su pokrenuli ternYpe International Roma Youth Network i Phiren Amenca International Network.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime