Svjetski dan Roma – Ostajemo doma, ali obilježavamo zajedno

0
35
Foto: berlinartlink; Courtesy of Emilia Rigova, artist

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan Roma. Ovaj, možda i najbitniji datum za romsku zajednicu, ove godine u mnogim zemljama dočekan je u krugu obitelji, kojima je zbog pandemije virusa COVID-19 po uputama vlada i stručnjaka preporučen ostanak doma, a organizatorima otkazivanje događanja.

Ovogodišnji Svjetski dan Roma u Hrvatskoj planiran je u Međimurju te u Zagrebu u kojem se uz središnji program trebala održati i sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma u Nacionalnoj Sveučilišnoj knjižnici. Program kao i postavljanje skulpture 5. studeni kipara Marina Marinića bit će naknadno održani.

Prilagođavajući se situaciji razne organizacije pripremile su online događaje povodom Svjetskog dana Roma, a Europski romski institut za umjetnost i kulturu organizira International Roma Couch Festival putem kojeg pruža cjelodnevni online program. Romska inicijativa Otvorenog društva otvara kulturno-umjetnički program s međunarodnim programom plesa, performansa i razgovora te se nastavlja ERIACovim pozivom Ostani doma i sviraj.

Nešto kasnije, od 16 sati otvara se Romsko Bijenale likovnosti Roma i BIPOC osoba. Kroz formu diskusije moderatori će ugostiti osobe iz kulturnog i političkog berlinskog života te razgovarati o mjestima bitnima za povijest, ali i sadašnjost Roma i Sinta u tom gradu. U isto vrijeme, kustosica Delaine Le Bas će iz virtualnog studija razgovarati s kolegama aktivistima i stručnjacima o temama iz svakodnevnog života s osvrtom na trenutnu situaciju s korona virusom te što rizik koji on donosi kao i mjere znače za marginalizirane osobe. Počinju li propadati samouvjereni principi kapitalističke normativnosti? Predstavlja li ono opasnost ili priliku?  – pitanja su na koja će se pokušati odgovoriti.

Slijedi otvorenje izložbe Performing the Museum na kojoj će biti predstavljeni radovi šestero Roma i Romkinja – Otoa Hudeca, Daniele Krajčová, Emílie Rigová (Bári Raklóri), Selman Selme, Roberta Gabrisa and Marcele Hadová. Ova izložba okuplja dva projekta koja dovode u pitanje odsustvo romske zastupljenosti u umjetničko-kulturnim prostorima.

Prvi, projekt Nevidljivi muzej kojeg je pokrenuo  slovački umjetnik Oto Hudec 2017. godine na platformi tranzit.sk dovodi u pitanje ideju tradicionalne etnografske uloge muzeja, gdje je “drugačije” kroz promatranje, dokumentiranje i mapiranje esencijalističkog predmeta snažno istaknuto. Hudecov projekt radije predlaže novu vrstu institucija koje otvaraju diskurzivnije i snažnije emancipacijsko djelovanje.

Foto: ERIAC

Drugo, komplementarno Hudecovoj ideji, jest prijedlog ERIAC-a i OFF-biennala iz Budimpešte, #RomaMoMA, koji zamišlja transnacionalni muzej suvremene umjetnosti Roma.

Za kraj, 24 sata bit će dostupna predstava Roma Army na kojoj su radile i sestre Simonida i Sandra Selimović zajedno sa redateljem Yaelom Ronenom.

Romi nisu pokrenuli nijedan rat ali su uvijek morali u njima sudjelovati ili biti njegove žrtve. Zato u toj predstavi govorimo o tome da žena može i mora biti i politički angažirana, osobito kad su u pitanju rani brakovi ili sterilizacija, izjavila je Simonida Selimović za Phralipen.

Predstava će krenuti sa emitiranjem uživo u 18 sati, a prijenos iste dostupan je ovdje.

Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo!

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime