WoW za Žene o ženama

 • EnglishEnglish
 • Romani chibRomani chib
 • 0
  88
  Foto: voxfeminae.net/Nina Đurđević

  Proslava stvaralaštva i postignuća žena održala se početkom ožujka u organizaciji portala VoxFeminae i društvenog poduzeća Fierce Women kada je javno predstavljeno pet žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju. Dobitnice nagrada su redateljica Dana Budisavljević, dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić, članica HGSS-a i instruktorica planinarenja Tatjana Bračanov, redateljica Nora Krstulović te tim Ženske sobe predvođen koordinatoricom Majom Mamulom.

  Nagrade nisu ono što je najbitnije u cijeloj ovoj priči, ono što je najbitnije je da na ovaj ili onaj način svaka od nas zasebno činimo promjene u svojim okruženjima. Što se više povezujemo to bolje. A očuvanje i širenje prostora solidarnosti i pravednosti svima bi nam trebala biti zajednička misija i ne postoji nikakvo pravilo niti kriteriji ili nagrade koji mogu reći čiji rad i doprinos su bolji ili vrjedniji. I kao što na portalu VoxFeminae.net još uvijek gotovo svakodnevno otkrivamo žene koje je ili povijest izbrisala ili sadašnjost dovoljno ne prepoznaje tako postoje mnoge žene koje nisu na žalost bile prisutne u ovogodišnjim nominacijama. No ovo je tek prva godina kad uspostavljamo ovu nagradu i  napravile smo najbolje što smo mogle obzirom na resurse koje smo imale, a obvezale smo se da ćemo svake godine poboljšavati i načine prikupljanja nominacija kako i njihovih dodjela. Nagrada se dodjeljuje za izniman doprinos rodnoj ravnopravnosti i društvenoj pravednosti te nam je ove godine to bila misao vodilja kod odabira dobitnica, u razgovoru s nama ističe Gabrijela Ivanov, glavna urednica VoxFeminae portala i suosnivačica K-zone.

  Fierce Women, društvena igra razvijena u udruzi K-zona slavi i promiče doprinos žena u društvu. “Strašne” žene sastoje se od šezdeset karata, originalnih umjetničkih djela s ilustriranim portretima i kratkim biografijama žena koje su dale doprinos u društvu na raznim poljima.

  Društvena igra sadrži pripadnice raznih nacionalnosti i vjeroispovijesti iz cijelog svijeta i nije fokusirana samo na Hrvatsku i samo su tri žene iz Hrvatske unutar špila od ukupno njih šezdeset. Sigurno postoji prostora da izbor žena napravimo što uključivijim, tako da to ćemo i raditi u narednim edicijama društvene igre. 

  Dalje, kako saznajemo, dodjela nagrada za Strašne žene godine – Fierce Women WoW Awards, dio je aktivnosti projekta Women on Women kojeg zajednički provode Mesto žensk u Sloveniji, Tiiit! Inc. u Makedoniji, Outlandish Theatre Platform u Irskoj te spomenuti Prostor rodne i medijske kulture K-zona u Hrvatskoj.

  Foto: Facebook.com/Fierce Women

  Činjenice o ženama i njihovom radu nisu bile dovoljno vidljive ni kada sam se prije dvadeset godina upoznavala sa osnovama feminističke teorije na Centru za ženske studije u Zagrebu te je zbog toga i pokrenut portal VoxFeminae.net. Ali nažalost ni danas, kad Sindikat novinara Hrvatske upozorava da je zastupljenosti žena u televizijskim vijestima u Hrvatskoj tek osam posto situacija nije drastično bolja.

  Ivanov navodi kako nema specifičnih saznanja kada je riječ o statusu Romkinja u hrvatskom društvu osim opće činjenice o dvostrukoj diskriminaciji, vrlo često i unutar svoje obitelji, a onda dodatno i u društvu.

  Na žalost, nama se koliko ja znam, nije do sada niti jedna Romkinja javila za suradnju. Početkom ove godine smo pokušali aktivno to promijeniti i sudjelovali smo u projektu Arise Roma kojeg zajednički provode Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske. Kao organizacija koja se bavi relevantnim društvenim i kulturnim pitanjima CMS i Romska organizacija mladih Hrvatske izabrali su nas za sudjelovanje u programu osnaživanja i pružanja podrške ukupno deset mladih romskih aktivistkinja i aktivista, međutim kako su mladi romski aktivistkinje i aktivisti sami po svojim preferencijama birali organizacije u kojima će dobivati mentorsku podršku, nas su zaobišli, što nam je žao jer se cijeli tim veselio toj mogućnosti.  

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime