Korak dalje – Prepoznat nezaboravan utjecaj Roma na razvoj flamenca

0
43
Foto: Facebook/The Art of Flamenco

Andaluzijski parlament prošli je tjedan prihvatio deklaraciju kojim bi se prepoznala, zaštitila i istaknula romska uloga u razvoju flamenca, umjetničkog izričaja koji stapa pjesmu, ples i glazbeno djelovanje.

Deklaracija sadrži tri prijedloga – promoviranje sudjelovanja i zastupljenosti Roma u javnim institucijama andaluzijske vlade koje upravljaju sadržajima vezanima uz flamenco te osiguravanje otvorenosti i transparentnosti njegovih tijeka koja donese odluke. Nadalje, istaknuto je poticanje sudjelovanja Roma u pripremi akademskih tekstova i nastavnih sati posvećenih flamencu u raznim područjima obrazovanja te se konačno predlaže izrada zakona o čijem su prijedlogu suglasne razne javne i privatne institucije uključene u promoviranje tog glazbenog izričaja zajedno sa predstavnicima romskih zajednica koji rade na njegovom očuvanju. Potonji ima posebnu zaštitu u širenju važnosti romskog doprinosa razvoju te umjetnosti.

Povrh toga, cilj je omogućiti djeci da se kroz nastavne programe upoznaju sa bogatstvom flamenca te ga ponuditi kao predmet u školama u Andaluziji. Za njegov su nastanak bili presudni foklorni elementi, oni romske, arapske i autohtone andaluzijske glazbe, a značaj flamenca UNESCO je prepoznao još 2010. godine

Kako smo već pisali prošle godine, španjolska ministrica obrazovanja Isabel Celaá najavila kako će se povijest romske zajednice ubuduće predavati u školama, kako bi se učenici romske manjine osjećali uključeno u materiju školskih programa te kako bi se revitalizirala borba za povećanje broja romske djece koja upisuju i završavaju osnovne i srednje škole.

Deklaracija je rezultat inicijative kojom je Berno Strategies Research Group zaokružio dijalog između istraživačkog tima i španjolskih političkih predstavnika koji su, kako navode u priopćenju, od početka razgovora pokazali osjetljivost i spremnost udovoljiti zahtjevima pokretača inicijative.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime