Noćni marš u Zagrebu – Ne mogu nas sve pobiti!

0
143

“Danas slavimo 8. mart, danas slavimo feminizam. Ne slušate nas i podcjenjujete nas, mislite da smo razjedinjene te da su nas vaša desetljeća zatiranja solidarnosti i inzistiranja na individualnosti oslabila. Svaki glas, svaki prkos, svaki otpor govori drugačije. Drugarstvo i sestrinstvo u pet gradova u Hrvatskoj, više gradova u regiji, diljem cijelog svijeta, danas i cijele godine“, poručile su aktivistkinje iz feminističkog kolektiva fAKTIV na petom Noćnom maršu za Osmi mart u Zagrebu. 

Tisuće su sinoć marširale ulicama Zagreba, a prosvjedovalo se i na ulicama Splita, Zadra, Rijeke, Pule, kao i u brojnim gradovima regije i čitavog svijeta. „Kada smo prije pet godina odlučile da na 8. mart želimo marširati, pitale smo se koliko će nas biti. Prve godine petstotinjak, iduće deset puta više. Iz godine u godinu se organiziramo i stvaramo savezništva, brojnije smo i hrabrije, branimo izborena prava i gradimo pokret koji traži pravedniji svijet, svijet solidarnosti i jednakih mogućnosti za sve. Protiv svake nepravde koju osjetite na koži borit ćemo se zajedno, borit ćemo se feministički”, poručila je u svom govoru Ana Lovreković.

Na početku i na kraju marša izveden je performans “Patrijarhat siluje“ pod vodstvom Le Zbora i uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa. Riječ je o domaćoj verziji internacionalne feminističke himne (originalno izvedena u Čileu, pod nazivom Un violador en tu camino) protiv seksualnog nasilja. Maršu se pridružio i transmigrantski kolektiv Žene ženama, koji je uz transparent “Ne mogu nas sve pobiti“ poslao snažnu poruku protiv nasilja prema izbjeglicama, migrantkinjama i migrantima na granicama Europe. 

Foto: Ivana Perić

U najavi Marša aktivistkinje fAKTIV-a poručile su kako marširaju solidarne s izbjeglicama i migrantkinjama svijeta, solidarne sa svima čije su živote razorili i razaraju ratovi, siromaštvo i klimatske katastrofe. „Borimo se za sve žene, ali nam je jasno da borba za prava žena ne postoji u nekoj izoliranoj stvarnosti. Svijet u kojem su žene ravnopravne muškarcima, ali LGBTIQ+ osobe ili migranti i dalje diskriminirani, nama nije dovoljno dobar svijet”, istaknule su. Tijekom sinoćnjeg prosvjeda više su se puta mogli čuti povici „otvorite granice”.

U govorima na Zrinjevcu glasno su argumentirani i brojni drugi problemi s kojima se naše društvo suočava. Aktivistkinje su istaknule da pobačaj u 2020. u Hrvatskoj nije dostupan. “Nije dostupan jer jedva dolazimo do informacija gdje ga se može obaviti, jer košta dvije do tri tisuće kuna, jer nema liječnica i liječnika koji pobačaj obavljaju. Imamo bolnice i gradove u kojima svi ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljati pobačaj, odbijaju dati ženama njihovo pravo na zdravstvenu skrb“, upozorile su.

„Žene se boje otići na bolovanje jer ne znaju hoće li im ugovori biti produženi, boje se razmišljati o roditeljstvu jer ne znaju što ih čeka nakon porodiljnog i jer nisu kreditno sposobne. Sve rjeđe odlaze na ginekološke preglede i tako riskiraju svoje zdravlje i živote jer socijalnih ginekologinja i ginekologa nema, a privatne preglede si ne mogu priuštiti. Ako dožive neželjenu trudnoću, pobačaj im je gotovo onemogućen”, s pozornice je rekla Petra Kurtović.

Aktivistkinje su se osvrnule i na ekološke probleme današnjice. “U Hrvatskoj žene brane zelene površine, parkove, šume, javni interes, bore se protiv korumpiranih gradonačelnika i njihovih klika, protiv projekata štetnih za okoliš i klimu. Ne samo da se neustrašivo bore, već i pobjeđuju! Večeras smo tu upravo za sve žene koje su dale svoja tijela i živote u obranu planeta Zemlje i ljudskih prava, te za sve one koje se i dalje neumorno i hrabro bore“, poručila je u svom govoru Marija Mileta iz Zelene akcije.

Na Zrinjevcu se problematizirao i kućanski rad, koji dominantno obavljaju žene. “Radimo besplatno i uvijek smo u smjeni. Ne trebamo vam govoriti o statistikama. Statistike su urezane u bolne zglobove, vene i bore. Ne trebamo vam govoriti o posljedicama – vaše zdravlje, neispunjenje želje, borbe u kojima niste stigle sudjelovati, napredovanja koja niste uspjele dobiti, odavno pričaju o tome. Ako stanu žene, stat će cijeli svijet“, objasnila je Ivana Živković iz fAKTIV-a.

Uz brojne transparente i moćne poruke, glasnije nego ikada, završio je još jedan Noćni marš, s porukom – Živio feminizam, živio Osmi mart! Jer feminizma se, kako su dobro detektirale aktivistkinje, boje i nastoje ga okaljati oni koji se boje odreći vlastitih privilegija, oni koji nisu spremni dijeliti moć. Za te i takve feminizam je opasan, ali za sve ostale, a to je većina ljudi na ovom planetu, feminizam oslobađa od ugroza i opasnosti, drugarski je i solidaran pokret, pošteniji i ravnopravniji svijet za sve. 

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime