Majka desetoro djece ubijena u međimurskom Piškorovcu

0
279
Foto: pixabay.com

Početak novog tjedna u Piškorovcu na području općine Mala Subotica započeo je užasnim vijestima. Naime, nakon što je iza 18 sati jučer, 16. veljače 2020. godine, u Županijsku bolnicu u Čakovcu zaprimljena s ozljedama opasnim po život, 37-godišnjakinja i majka desetoro djece Violeta Oršuš, preminula je danas ujutro.

Dok još ne raspolažemo sa svim pojedinostima, javnosti je za sada poznato kako je do verbalnog, a zatim i fizičkog okršaja između nevjenčanih supružnika Violete Oršuš (37) i Bojana Baloga (35) došlo u njihovoj zajedničkoj kući u romskom naselju u Piškorovcu, prenosi Jutarnji List.

35-godišnji Bojan Balog već je poznat PU međimurskoj – zbog kaznenih dijela s elementima nasilja i krađa – izjavio je Glasnogovornik PU međimurske, Radovan Gačal, koji je ujedno i potvrdio kako je Balog uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog dijela ubojstva, te su kriminalistička istraživanja još uvijek u tijeku.

Za sad još uvijek nije poznat točan uzrok smrti, biti će utvrđen obdukcijom. Ono što jest poznato je da su ozljede višestruke te da postoji mogućnost da će se ubojicu teretiti za teško ubojstvo, prenosi Večernji List. Također doznajemo da su djeca preminule zbrinuta od strane rodbine te je Centar za socijalnu skrb Čakovec započeo s provedbom mjera sukladnim njihovoj nadležnosti.

Prema nekoliko medijskih navoda, ovaj slučaj nije izoliran, te je navodno Bojan Balog na pokojnu suprugu Violetu prije otprilike pola godine također nasrnuo nožem, a navodi se kako je današnjoj tragičnoj smrti prethodila sinoćnja svađa u obiteljskoj kući u romskom naselju Piškorovac.

Iako je u Hrvatskoj zabilježen opći porast u broju ubojstava, te sve češće čitamo vijesti iz crne kronike, Facebook grupe poput one Želim normalan život u Međimurju – osnovane zbog rasističkog prosvjeda organiziranog prošle godine u Čakovcu – još jednom koriste tragediju prvenstveno romske zajednice kako bi istu ocrnili i dodatno stigmatizirali. Sporna je grupa danas, nakon vijesti o ubojstvu Violete Oršuš, na svojoj Facebook stranici objavila video iz romskog naselja u Piškorovcu pod naslovom Ovo više nema veze sa zdravim razumom…Što se još treba dogoditi prije nego institucije počinju djelovati?

Na samoj su se objavi vrlo brzo pojavili i komentari koji potvrđuju narav same grupe kojoj je u cilju potpuno stigmatizirati a zatim i prognati Rome iz Međimurja. Još jednom javnost ima priliku svjedočiti diskriminatornom govoru nauštrb Roma, i to u trenutcima kada je njihova zajednica pogođena tragedijom. Tako smo na spomenutoj objavi naišli na neprimjerene komentare o djeci preminule, te neutemeljene tvrdnje kako „ta rasa češće ubija, dokazano“, govoreći o romskoj zajednici.

Takve tvrdnje nisu samo apsolutno netočne, već su i definitivno neprimjerene u ovakvim trenutcima, ali nažalost ne dolaze kao iznenađenje. Iako je u cijeloj Hrvatskoj broj ubojstava i broj slučajeva obiteljskog nasilja u porastu od 2019. godine, te su, uz vijest o ubojstvu Violete Oršuš, danas novine punile i smrt maloljetnice u zagrebačkom Sopotu, zbog čega je također priveden muškarac, te dva izbodena muškarca u Savskoj ulici, koje nitko neće u medijima vrijeđati ili pozivati na njihovu relokaciju, što romska zajednica proživljava na redovitoj bazi, a posebice u ovakvim nesretnim trenutcima.

Žrtve ovog nasilnog zločina prvenstveno su pokojna Violeta Oršuš, njezina djeca i obitelj, prijatelji i poznanici, a zatim romska zajednica u Međimurju koja još jednom nepravedno snosi krivnju i teret zločina za koji je odgovorna samo jedna osoba, na temelju koje se ne smije profilirati i diskriminirati čitava zajednica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime