U hotelu International održana radionica “Romi – Aktivni građani”

 • BăieșiBăieși
 • 0
  136
  Foto: Phralipen

  U hotelu International u subotu i nedjelju, 1. i 2.  veljače,  održana je radionica „Romi- Aktivni građani“ u suradnji Ivone Beus – Richembergh i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” s ciljem jačanja organizacijskih kapaciteta udruga, predstavnika i Vijeća romske nacionalne manjine okupljenih u Savezu.

  Sudionike je tom prilikom pozdravio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ Suzana Krčmar na čiju je inicijativu seminar organiziran.

  Ideja ove dvodnevne radionice bila je, između ostalog, predstaviti i obraditi teme koje bi pomogle sudionicima u poboljšanju njihovih komunikacijskih i prezentacijskih vještina, u pregovaranju, vođenju i upravljanju te kako, uz sve naučene vještine, pravilno sudjelovati na sastanku.

  Dio komunikacijskih vještina nije izričito samo govor nego i slušanje koje često sudionici u razgovoru zapostavljaju. Stoga je dosta pažnje u radionici posvećeno tom segmentu komunikacijskog lanca gdje je polaznicima dodijeljen upitnik kojim bi mogli saznati kakvo je njihovo umijeće slušanja sugovornika.

  Poseban naglasak stavljen je i na „prazne govore“ koje bi trebalo naročito izbjegavati. Ta fraza inače je povezana s javnim govorima, pretežno nastupima političara, koji imaju praksu govoriti rečenice koje dobro zvuče, ali ništa ne znače. Na taj način i uspijevaju održati nekoliko sati govora, a da se ništa konkretno ne otkrije. Polaznici radionice su, među ponuđenim rečenicama podijeljenim u četiri dijela, pokušali stvoriti svoj „prazni govor“ kako bi u praksi vidjeli kako takav način govora zvuči te zašto ga nije poželjno koristiti.

  Sudionici su raspravljali i o prezentaciji pri prezentiranju. Cilj je bio prikazati bitne faktore kojima se može postići uspješnost prezentiranja, a to su prije svega određivanje cilja, ključne poruke koju bi ciljana publika trebala čuti i zapamtiti te kako održati dinamičnost i „hvatanje“ pažnje ciljane skupine.

  Iako je asertivnost riječ koja nema svoju hrvatsku varijantu, u praksi je itekako prisutna kao pojava, naročito u pregovaračkom dijelu. „Laički“ rečeno asertivnost je oblik ponašanja i osjećaja kojim asertivna osoba traži i dobiva što želi, a da pri tome ne šteti osobama oko sebe. Sudionici su tako kroz dodijeljene testove morali uočiti razliku između agresivnog, pasivnog i asertivnog pristupa.

  Na kraju dinamičnog prvog dana održane radionice, polaznici su mogli vidjeti jesu li se njihova očekivanja ispunila koja su napisali na početku samog programa.

  Zahvaljujem se organizatorima i doista je korisno znati sve vještine o kojima smo učili, naročito o načinu komuniciranja i vođenju koje ćemo kasnije moći primijeniti u svakodnevici u našoj županiji. Ovaj vikend bio je punjenje baterija i došao mi je kao motivacija da svoj rad dalje nastavim i nadograđujem putem ovakvih seminara. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti stvoriti kvalitetnu organizaciju i uži krug ljudi koji će upravljati njome i primjenjivati sve navedeno kako bi nas i svi ostali shvatili ozbiljno, izjavio je jedan od polaznika, Elvis Kralj.

  Nedjeljne aktivnosti uključivale su testove samoprocjene vlastitih osobina te kako na temelju njih uspješno voditi neku grupu ili organizaciju. Kroz igru uloga sudionika na sastanku pokušala se dočarati različitost karaktera te koja razorna ponašanja mogu utjecati na tijek sastanka.

  Foto: Phralipen

  Matjaš Oršuš, također jedan od sudionika, nije skrivao svoje oduševljenje te je rekao kako mu je ova radionica pomogla u svakom smislu i da se pronašao u nekim primjerima. Od mene imate velike pohvale, pričat ću o ovome svojoj obitelji i raditi na tome što ste nas podučili, ispraviti svoje greške i podučavati mlade u tom smjeru. Dali ste mi kvalitetu i moć i to je ono što me tjera da se borim za romsku zajednicu u cijeloj Hrvatskoj.

  Ovo je bila prva radionica u nizu, a sljedeća se održava već 22. i 23. veljače na istom mjestu s novim temama i korisnim interaktivnim aktivnostima. U kasnijim fazama projekta cilj je obuhvatiti više sudionika organizacijom sličnih radionica na terenu u županijama sa znatnim udjelom romske nacionalne manjine.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime