75 godina kasnije: Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

0
323
Foto: jhc.org.au1

Prije točno 75 godina, na današnji je dan – 27. siječnja – Crvena armija oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički koncentracijski logor Auschwitz, okončavši time Drugi svjetski rat i sam holokaust. Na isti je dan 2000. godine usvojena Stokholmska deklaracija kojom je osnovana Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta – danas Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance / IHRA).

Također, na današnji je datum prije 15 godina Opća skupština UN-a usvojila 27. siječnja kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, te se u skladu s time svake godine na današnji datum prisjećamo svih tragičnih žrtava nacističkog režima koji je oduzeo procijenjenih 11 milijuna života, uključujući Židove, Slavene, mentalno i fizički hendikepirane, LGBTQ, Rome i mnoge druge.

Diljem svijeta održavaju se razne političke, kulturne i edukativne aktivnosti kojima je u cilju probuditi sjećanje na žrtve holokausta, ali i odati im i počast te poželjeti vječni mir. Komemoracije, koncerti, izložbe, filmske projekcije i drugi slični programi podsjećaju nas na tragične gubitke tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta, te upozoravaju da se slično nikada i nigdje ne smije ponoviti. 

Tako su i ove godine mnogi državni dužnosnici i svjetski čelnici posjetili jeruzalemski Yad Vashem, svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu, kako bi odali počast svim žrtvama na Svjetskom forumu o holokaustu. Na listi uzvanika i među prisutnih 50 delegacija pronašli su se kraljevi Španjolske, Belgije i Nizozemske, britanski princ Charles, predsjednici Rusije, Francuske, Njemačke, Italije, Ukrajine i Poljske, američki potpredsjednik Mike Pence i Kolinda Grabar Kitarović.

Više od 50 delegacija svjetskih zemalja, te delegacije 6 svjetskih organizacija – Vijeća Europe, Europske komisije, Europskog vijeća, OSCE-a, UNESCO-a i UN-a – također su najavili svoje prisustvo na godišnjoj komemoraciji u samom Auschwitzu gdje se tradicionalno, kao počasni gosti, okupljaju bivši zatvorenici logora i preživjeli. Tako će i ove godine delegacija, od otprilike 120 preživjelih iz SAD-a, Kanade, Izraela, Australije i nekolicine europskih zemalja, prisustvovati na komemoraciji u Auschwitzu. Neki od preživjelih također će se pred „vratima smrti“ – ispred ulaza u bivši Auschwitz koncentracijski logor – obratiti prisutnima, nakon čega će se ispred spomenika odati počast. Hrvatski premijer Andrej Plenković također će prisustvovati tome činu.

Iz Ujedinjenih naroda doznajemo kako će pod ovogodišnjom temom 75 godina nakon Auschwitza – obrazovanje i sjećanje na holokaust za globalnu pravdu, kroz četiri dana biti održani razni programi i u New Yorku, počevši s komemoracijom u dvorani opće skupštine UN-a. Program će uslijediti izložbom Vidjeti Auschwitz (Seeing Auschwitz), recitalom turske pijanistice Renan Koen, te panel diskusijom o židovskim izbjeglicama na Filipinima. Kroz sljedeća će tri dana održat će se tri izložbe, panel diskusija na temu poricanja holokausta, potpisivanje knjige autorice koja je preživjela holokaust te prikazivanje filma Računovođa Auschwitza.

U Zagrebu je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta također prikladno komemoriran. Naime, na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, Antifašistička je liga u nedjelju obilježila 75. godišnjicu oslobađanja Auschwitza polaganjem simboličnih 75 karanfila za mnogobrojne žrtve holokausta.

Na zagrebačkom Mirogoju također je odana počast žrtvama. U petak, 24. siječnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i izaslanik predsjednice RH Vladimir Lončarević položili su vijenac u ime Republike Hrvatske na Židovskom groblju ispred skulpture Mojsija. Polaganju vijenaca prisustvovali su i predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Izrael u Hrvatskoj Aleksandar Srećković, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i rabin Židovske vjerske zajednice Bet Izrael Kotel Da-Don. Među ostalim uzvanicima našli su se i Željko Reiener, Furio Radin, Veljko Kajtazi i Milijan Brkić. U Hrvatskom saboru također je minutom šutnje odana počast žrtvama holokausta.

Premijer Andrej Plenković ovom je prilikom na pitanje o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj odgovorio kako je imperativno spriječavati pojave tog tipa: Na tome radimo jer to nisu vrijednosti koje dijelimo. U našem programu su najviši standardi poštivanja ljudskih i manjinskih prava i na tome ćemo ustrajati jer su to vrijednosti slobodne i moderne Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

Ipak, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Izrael Kotel Da-Don ocjenjuje kako Vlada ima dobre namjere, međutim i neriješene probleme. Komentirao je i ponovni rast antisemitizma u svijetu te komentirao: To pokazuje da imamo ozbiljan problem u društvu i da riječi više ne mogu pomoći. I u Hrvatskoj imamo problema ako su ljudi još uvijek uvjereni da „za dom spremni“ znači nešto dobro za Hrvatsku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime