Godišnji sastanak IRU-a i Svjetski romski festival u Rigi: Delegacija iz Hrvatske primljena je s osobitom pažnjom, a zastupniku Kajtaziju svečano je uručeno priznanje

0
99
Foto: pixabay.com

Krajem 2019. godine, od 20. do 23. prosinca, petu godinu zaredom, u Rigi u Latviji održan je Svjetski romski festival koji organizira Međunarodna romska unija (IRU- International Romani Union). Događanja prvoga dana obilježio je sastanak užeg kabineta IRU-a na kojem je gospodin Veljko Kajtazi sudjelovao kao promatrač.

Moram reći da nemam nikakvu službenu funkciju u Međunarodnoj romskoj uniji, kao ni u drugim međunarodnim romskim organizacijama poput, primjerice Romske interparlamentarne organizacije (RIPO) ili Europskog foruma Roma i putnika (ERTF – European Roma and Travellers Forum), ali sve organizacije redovito me pozivaju na događanja koja organiziraju, rekao nam je saborski zastupnik Veljko Kajtazi i dodao: Isto tako pozivaju i predstavnike Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, što je najbolji pokazatelj da se za kvalitetan rad i rezultate takvog rada daleko čuje.

Delegacija Roma iz Hrvatske brojala je šest članova, a uz gospodina Kajtazija u Rigi bili su i gospođa Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” te predsjednici i predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine iz Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Međimurske i Istarske županije. Predstavili su aktivnosti romske zajednice u Hrvatskoj te najavili projekte čiji se završetak planira za 2020. godinu, poput otvaranja Romskog memorijalnog centra Uštica, a koji se realizira u suradnji s Vladom Republike Hrvatske te otvaranja Središnje romske knjižnice.

Zanimljivo je da su sve ostale delegacije iz drugih država u svojim govorima spominjale “KALI SARU” i mene kao pozitivan primjer ostvarenih rezultata rada na poboljšanju životnih uvjeta i uvjeta za rad romske zajednice u Hrvatskoj. Također su istaknuli da prate naš rad koji je poticajan za romske zajednice i u njihovim državama, rekao je Veljko Kajtazi.

Za dugogodišnju suradnju i ostvarene rezultate predstavnici Međunarodne romske unije uručili su priznanje gospodinu Kajtaziju koje ga je, kako nam je rekao, iznenadilo i razveselilo u isto vrijeme. Ova godina je donijela neka, za mene, istinski značajna priznanja. U lipnju 2019. primio sam priznanje i odlikovanje hrvatske predsjednice i kako sam već više puta rekao u razgovorima s novinarima, doživio sam ga kao poruku i potvrdu da su Romi postali vidljivi i da su ravnopravni građani Hrvatske. Priznanje koje sam dobio od IRU-a također mi je značajno jer poštujem rad ove organizacije, pratim ga od samog osnivanja, a također na različite načine u njemu i sudjelujem.

Kako doznajemo iz razgovora sa zastupnikom Kajtazijem, uži kabinet IRU-a na svom godišnjem sastanku dogovarao je detalje vezane uz pripremu za održavanje  Svjetskog kongresa Roma, a koji je planiran za 8. travnja 2020. godine u Moskvi.

Zbog toga se za 2020. godinu mijenja i kalendar obilježavanja Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj koji se inače, unatrag 8 godina, obilježavao 8. travnja u suradnji SRRH “KALI SARA”, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i hrvatskih institucija. Svečano obilježavanje planiramo 3. travnja u Zagrebu te 4. travnja u Međimurskoj županiji, a s ciljem da delegacija iz Hrvatske 8. travnja sudjeluje na Svjetskom kongresu Roma u Moskvi, objasnio je zastupnik Kajtazi i dodao: Planiramo nešto brojniju delegaciju iz Hrvatske jer smo pozvani da predstavimo svoj rad te da na posebno uređenom prostoru SRRH “KALI SARA” kao krovna organizacija Roma u Hrvatskoj izloži svoje izdavačke projekte i održi prezentacije.

Inače, Svjetski kongres Roma 2020. godine u Moskvi bit će deveti po redu. Prvi je održan u Londonu 1971. godine i za Rome je bio od iznimnog povijesnog značaja. Na njemu su sudjelovali predstavnici iz četrnaest zemalja svijeta. Među najvažnijim donesenim odlukama bila je odluka o prihvaćanju izgleda službene romske zastave, romske himne te službenog naziva Rom kako bi se izbjegao naziv ‘Cigan’ koji za sobom povlači negativne konotacije, a Romani ćhib je proglašen službenim romskim jezikom. Također, prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni boriti se za društvenu pravdu i jednakost svoga naroda. Unutar Kongresa formirana su četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu te za odavanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu. Slogan Opré Roma (Naprijed, Romi) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

Nakon Londona (Engleska), drugi Svjetski Kongres Roma održan je 1978. godine u Ženevi (Švicarska), treći je održan 1981. godine u Göttingenu (Njemačka), četvrti 1990. godine u gradu Serocku (Poljska), peti u Pragu (Češka) 2000. godine, šesti u Lancianu (Italija) 2004. godine, sedmi u Zagrebu (Hrvatska) 2008. godine, a osmi Svjetski kongres Roma održan je u gradu Sibiu (Rumunjska) 2013. godine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime