Veljko Kajtazi: “Glasovi Roma na predsjedničkim izborima nisu anomalija”

0
382
Foto: Phralipen

Nakon zaključka ministra Darka Horvata i zastupnika Dražena Srpaka na Aktualnom prijepodnevu kako su Romi glasali za SDP na nedavno održanim izborima za predsjednika Republike Hrvatske te to ocijenili kao anomaliju, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, iznio je nekoliko važnih činjenica, ali i stav romske zajednice o spomenutom pitanju. Smatra kako je u visokom domu pokazano nepoštivanje i nepoznavanje romske zajednice.

Istaknuo je kako je prije svega riječ o gruboj generalizaciji, a zatim o potpuno netočnoj informaciji. Naime, Romi nisu više objekt politike te imaju ljudska, a samim time građanska i demokratska prava.

Veljko Kajtazi je jasno istaknuo kako Romi nisu na prodaju te da je to zajednica bogata u različitosti – kako onoj kulturnoj, jezičnoj, vjerskoj, regionalnoj tako i u političkim stavovima i vrijednostima. Smatara kako ni spomenuti ministar niti zastupnik nemaju pravo u Saboru govoriti na takav način o romskoj zajednici koja ni u Međimurju nije glasala jednako u svim naseljima. Pripadnici romske nacionalne manjine i njihove odluke tijekom izbora ne bi trebali biti dio političke igre za skupljanje bodova. Bitna činjenica jest da Romi iskorištavaju svoje građansko pravo glasanja i da sve više sudjeluju u političkom životu i na taj način razumiju političke procese i ne podliježu manipulacijama velikih stranaka.

Krovna organizacija Roma u Republici Hrvatskoj, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, u predsjedničkim izborima nije zauzimala javni ili interni stav o bilo kojem predsjedničkom kandidatu. Savez razumije potrebe i stavove romske zajednice, poštuje vlastite članove i njihove različitosti – regionalne, kulturne, vjerske, političke., izjavio je Kajtazi.

Romi u Hrvatskoj su dakle ljevičari i desničari; i katolici, i muslimani i pravoslavci; i Slavonci, i Međimurci i Istrijani; i Zagrepčani i Riječani; i bogati i siromašni; i Bajaši Rumunji i govornici Romani Chiba. Kad netko kaže da je glas Roma za nekoga anomalija, osim što govori neistinu i generalizira, ujedno i vrijeđa i pokazuje apsolutno nepoznavanje romske zajednice, zaključio je saborski zastupnik Kajtazi.

Uz želju da bolje upoznaju romsku zajednicu, Kajtazi je pozvao ministra Horvata i zastupnika Srpaka na proslavu Svjetskog dana Roma koji će, zajedno s Vladom Republike Hrvatske, biti obilježen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ali i regionalno u Međimurju.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime