Slavonski Brod i Sisak – “Prijatelji djece”

 • BăieșiBăieși
 • Foto: pixabay.com

  Slavonski Brod i Sisak dva su grada koja su opravdala titulu „gradova prijatelja djece“.

  Zahvaljujući UNICEF-ovoj suradnji s Vladom Republike Hrvatske, potpisan je petogodišnji plan koji uključuje aktivnosti kojima bi se integrirale ranjive skupine djece u predškolski odgoj i obrazovanje. U te skupine djece ubrajaju se djeca romske nacionalne manjine, djeca s teškoćama, djeca koja žive u izoliranim i malim mjestima te djeca koja žive u siromaštvu. Priča je započela 2014. godine s predstavljanjem programa „Krenimo zajedno“ u Slavonskom Brodu, a dosad su ostvareni brojni rezultati i pomaci u unaprjeđenju obrazovnog sustava te smanjenju stereotipa i predrasuda prema tim  članovima društva. Sisak je također s programima “Krenimo zajedno”, “Za bolji početak” i “Sisačka šarena inkluzija“ sudjelovao u promjeni društvene klime kao važnom preduvjetu za obrazovni uspjeh djece iz marginaliziranih skupina. Bitno je naglasiti kako oba grada imaju i značajnu romsku zajednicu – u Slavonskom Brodu živi oko 1142 Roma dok u Sisku ta brojka seže do 2164.

  Prema UNICEF-ovom istraživanju, djeca koja polaze programe ranog obrazovanja lakše svladavaju nastavni program kad krenu u osnovnu školu, imaju veće izglede da nastave obrazovanje, manje zaostaju za vršnjacima u školi te u odrasloj dobi imaju potencijal boljeg zarađivanja. Također, zajednice koje ulažu u rano obrazovanje smanjuju nejednakost i stvaraju jednake šanse za uspjeh svakog djeteta, bez obzira na socioekonomski status roditelja.  

  O važnosti stvaranja pozitivne društvene klime govorio je i zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić: Kako bi se postigla integracija romske populacije u većinsku zajednicu, prvo treba suzbiti negativne stereotipe o romskoj zajednici te temeljito upoznati njihovu prošlost, kulturu, svakodnevicu i jezik, i prema njima se odnositi kao prema ravnopravnim članovima društva. Upravo se kroz sustavno obrazovanje mladih Roma, kroz njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života lokalne zajednice, može osigurati da steknu uvjete za osobni razvoj i napredak te počnu i sami stvarati kvalitetnije uvjete života. Kako bi se ti ciljevi ostvarili, nužna je sinergija svih aktera društva u lokalnoj zajednici, a Grad Slavonski Brod u tom je smislu zaista jedan od primjera dobre prakse.

  Osim kreiranja drugačije i bolje društvene atmosfere, program jača i kompetencije nastavnika i stručnog osoblja škole te ravnatelja za suradnju s roditeljima i zajednicama. Dio aktivnosti u programu čine i radionice poput “Poticajnog roditeljstva” koje su namijenjene roditeljima djece predškolske dobi. U tom procesu učitelji su prvi put posjetili romsko naselje u kojem su održali roditeljski sastanak na otvorenom, stekli povjerenje roditelja i promijenili početak priče o obrazovanju djece romske nacionalne manjine. S novom sviješću i znanjima, djelatnici u obrazovanju bili su spremniji izaći iz ustaljenih načina rada s roditeljima i djecom u romskoj zajednici.

  Kao i u Slavonskom Brodu, program “Krenimo zajedno” proveden je i u Sisku. U sklopu druge inicijative pod nazivom “Sisačka šarena inkluzija”, također su održane edukacije i radionice za učitelje, djecu i roditelje. Jedan od ključnih rezultata bio je jačanje međusektorske suradnje, tj. umrežavanje gradskih ustanova kao što su muzej, knjižnica, turistička zajednica, kazalište, te lokalnih romskih i neromskih nevladinih organizacija, zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi.

  U oba grada, koja su provela program “Krenimo zajedno”, takva praksa se pokazala kao dobar početak suradnje i istraživanja novih mogućnosti. Osim što je pomogao jednoj generaciji djece da uspješno započnu proces osnovnoškolskog obrazovanja, utjecao je i na društvenu klimu te okupio ključne dionike čije je sudjelovanje važno za uključivanje ranjivih skupina djece u rano obrazovanje.

  Program “Krenimo zajedno” i inicijativa “Sisačka šarena inkluzija” otvorili su vrata za povezivanje i suradnju djelatnika različitih gradskih institucija, a između ostalog i s romskom zajednicom.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime