Kotoriba – blagdansku je atmosferu uzburkalo nasilje

0
50
Foto: ePodravina.hr

U studenom ove godine već smo izvijestili o tome kako je 12-ero romske djece izbačeno iz dječjeg vrtića Kotoriba koji se nalazi u istoimenom naselju na samom jugoistoku Međimurja. Sukladno Ugovoru koji je vrtić sklopio s roditeljima polaznika vrtića, dijete se automatski ispisuje ako roditelji ne podmire financijsku obvezu dva mjeseca zaredom. Međutim, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), a koje sufinancira trošak predškolskog odgoja za djecu pripadnika romske nacionalne manjine od 2009. godine, dok se preostali iznos pokriva iz lokalnih proračuna, tvrdili su da uredno podmiruju troškove. Budući da je ostalo neutvrđeno kako je došlo do te situacije, saborski zastupnik Veljko Kajtazi je pitao: Hoće li nakon svega netko odgovarati?prenio je 7Plus Regionalni Tjednik.

Nakon što je prošlo samo malo više od mjesec dana od spomenutog incidenta, Kotoribu je uzdrmala nova oluja. U ponedjeljak 23. prosinca ove godine naselje je postalo poprište napada. Trojica pripadnika romske nacionalne manjine harali su ulicom i prijetili, tukli prodavačicu i kupca u trgovini pa kasnije bježali od policije, prenijela je ePodravina.

Ekipa eMedjimurja posjetila je romsko naselje u Kotoribi da čuje što imaju za reći stanovnici koji su dan kasnije ogorčeni i uznemireni izašli na ulicu u želji da se ograde od nasilja svojih sumještana.

Nismo svi jednaki, ne stavljajte nas u isti koš, kazao je Marko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Općine Kotoriba, članovima redakcije eMeđimurja. Žao mu je zbog napada, ali mu je i žao i što se krivica svalila na cijelo romsko naselje, a ne samo na odgovorne pojedince. Spremni su napraviti i peticiju, nastavio je gospodin Balog, da takvi ljudi odu iz njihovog naselja.

Zatim su razgovarali s gospodinom Damirom Ignacom, predsjednikom Udruge Roma “Za bolje sutra”, koji ističe važnost zajedništva, ponajprije s institucijama, pri riješavanju ovakvih incidenata kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje. Također mu je žao zbog svega što se dogodilo i apelira na to da se krivci uklone iz sela.

Slobodan Balog, član Udruge Roma “Za bolje sutra”, ove napade vidi kao novouzdignutu barijeru u uspostavljanju suživota između Roma i većinskog stanovništva pa je zato kazao: Iskazujemo nelagodu i protest zbog nemilih događaja. Svi znamo što se dogodilo, osuđujemo taj čin, jer to što su ti pojedinci napravili su pojedinci zbog kojih mi ostali ne želimo ispaštati. Pokretanje peticije kojom će se krivci ukloniti iz sela smatra logičnim slijedom događaja.

Za kaznena djela potrebno je utvrditi individualnu odgovornost, što znači imenovati počinitelja/e, odnosno odgovornu/e osobu/e, a ne obilježavati zajednicu ističući kako se radi pojedinacima iz romske nacionalnosti čime se krivnja kolektivizira.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime