Viki Gabor, pobjednica Dječjeg Eurosonga 2019: Ovo je najbolji dani u mom životu

0
234

Na ovogodišnjem, sedamnaestom po redu, Dječjem Eurosongu, održanom 24. studenog u Gliwicama u Poljskoj, pobijedila je predstavnica zemlje domaćina, 12-godišnja pjevačica Viki Gabor.

Wiktoria “Viki” Gabor rođena je 2007. godine u Hamburgu u poljsko-romskoj obitelji, a svoje je djetinjstvo provela u Poljskoj i u Velikoj Britaniji. Danas s obitelji živi u Krakowu, a njezina je starija sestra Melisa skladateljica i tekstopisac.

Krajem 2018. godine Wiktoria se prijavila na audiciju za drugu sezonu glazbenog reality talent showa The Voice Kids Poland. Prošla je audiciju, a tijekom natjecanja uspjela je doći do finala.  Ove  godine objavila je i svoj debitanstski singl “Time”, a s pjesmom je sudjelovala i na Festivalu TOP Of the TOP Sopot Festival 2019 – Young Choice Awards čiji je glavni organizator tvrtka Magic Records iz Poljske specijalizirana za izdavanje, prodaju i otkup gramofonskih ploča i nosača zvuka.

Slijedio je izbor za sudjelovanje u show emisiji poljske televizije “Szansa na sukces” u kojoj se odabire poljski predstavnik za juniorsko natjecanje za pjesmu Eurovizije, a u kojoj je Viki Gabor s pjesmom “Superhero” proglašena pobjednicom.

Na Dječjem Eurosongu 2019. sudjelovali su predstavnici iz 19 zemalja, a zemlja domaćin bila je Poljska čija je predstavnica Roksana Weigel s najvećim osvojenim brojem bodova pobjedila na Dječjem Eurosongu 2018. godine. Kao i prošle godine, glasanje putem interneta krenulo je dva dana prije takmičenja, a nakon što na takmičenju svi predstavnici izvedu svoje pjesme bodove dodijeljuje stručni žiri iz svake od zemalja sudionica, s time da na ovom takmičenju gledatelji mogu glasati i za predstavnike svoje zemlje. Ukupan broj od 3 700 000 glasova za ovogogodišnje takmičare, koliko je stiglo putem interneta, najbolje pokazuje gledanost i popularnost Dječjeg Eurosonga.

Pobjednica Viki Gabor dobila je 278 bodova temeljem glasova nacionalnih žirija i glasanja putem interneta, a Kazahstanac Yerzhan Maxim zauzeo je drugo mjesto sa 227 bodova, dok je Melani Garcia iz Španjolske na trećem mjestu sa 212 bodova.

Ovo je najbolji dan u mom životu, rekla je Viki okupljenim novinarima na press konferenciji nakon nastupa te dodala kako ju je pobjednička pjesma “Superhero” oduševila već u trenutku kad ju je prvi puta čula te kako joj se činilo da je i tekstualno i glazbeno napravljena upravo za nju. Kada je vidjela svoju majku u suzama i sama je krenula plakati od sreće i uzbuđenja, a zatim se zahvalila plesačima koji su nastupali zajedno s njom kao i tekstopiscima i skladateljima svoje pobjedničke pjesme.

Sljedeće godine Poljska će ponovo biti domaćin Dječjeg Eurosonga, osamnaestog po redu, a među voditeljima će vrlo vjerojatno biti i Viki Gabor. Hrvatska je sa svojim predstavnikom sudjelovala na prvom Dječjem Eurosongu 2003. godine i tada je Dino Jelušić s pjesmom “Ti si moja prva ljubav” odnio pobjedu. Godine 2007. Hrvatska radiotelevizija je odustala od sudjelovanja, a nakon 7 godina izbivanja vratila se 2014. godine, no naša je predstavnica zauzela posljednje mjesto. To je ujedno bila i zadnja godina sudjelovanja Hrvatske na internacionalnom glazbenom showu Dječji Eurosong.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime