Obogaćena kulturnim, društvenim i političkim događanjima, 2019. godina dostojna je najava Nove 2020.

0
202

Godina 2019, koju će već za nekoliko dana zamijeniti nova 2020, bila je iznimno aktivna za romsku zajednicu u Hrvatskoj. Osim obilježavanja romskih praznika, Svjetskog dana Roma, Međunarodnog dana sjećana na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripena i desetog, jubilarnog Svjetskog dana romskog jezika, romska je zajednica, u velikoj mjeri na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija te u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”,  promovirala nekoliko kapitalnih književnih izdanja, potpisala sporazume i krenula u izgradnju novih višenamjenskih sportskih igrališta, započela s urbanizacijom i elektrifikacijom romskih naselja, a pet zelenih površina dobilo je naziv “5. studenog” Svjetskog dana romskog jezika te su provedene još brojne druge socijalne i društvene aktivnosti.

Kao rezultat suradnje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, SRRH “KALI SARA” i Hrvatskih šuma, već su u siječnju donirana drva za ogrijev romskim obiteljima u Osječko-baranjskoj županiji.

Tijekom veljače došlo je do potpisivanja sporazuma za izgradnju višenamjenskih sportskih igrališta na četiri lokacije u Hrvatskoj: u Slavonskom Brodu u romskom naselju Josip Rimac, u Belišću u romskom naselju Bistrinci, u Čakovcu u Kuršanec Lugu te u Općini Nedelišće u romskom naselju Parag, a u travnju 2019. potpisan je Ugovor o izgradnji sportskog igrališta u Gradu Belom Manastiru. Romska je zajednica više puta izrazila svoje zadovoljstvo zbog izgradnje sportskih igrališta jer je nedostatak društvenih sadržaja jedan od osnovnih problema u romskim naseljima. Zahvaljujući Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” napravljeno je nekoliko višenamjenskih sportskih terena diljem Hrvatske – to je veliki uspjeh za nas, rekao je Ibrahim Punušković, bivši nogometaš, nogometni trener i sudac, predsjednik udruge Centar kulture Roma Istre i Istarske županije i dodao: Ne želimo da nam djeca idu krivim putem, već da se bave sportom te da umjesto na ulici budu na igralištu. Mi Romi imamo takvih talenata, možda netko od njih jednoga dana bude novi Messi ili Ronaldo. U svibnju je dovršena i izgradnja sportskih igrališta u romskom naselju u Đurđevcu gdje je asfaltirana i glavna cesta kroz naselje te u romskom naselju Kuršanec.

Foto: Phralipen

Podjela uskršnjih paketa tijekom travnja razveselila je brojne obitelji u Kotoribi, Kuršancu, Gornjem Kuršancu, Paragu, Podturenu i Piškorovcu, a posebno najmlađe članove. Krajem godine završena je još jedna donatorska akcija koja je obuhvatila 888 romskih obitelji u Hrvatskoj. U okviru godišnjeg Programa za stambeno zbrinjavanje i poboljšanje uvjeta življenja pripadnika romske nacionalne manjine za 2019. godinu isporučeni su predmeti bijele tehnike te nužni predmeti za kućanstvo (namještaj), primjerice električni štednjaci, hladnjaci, perilice rublja, peći na drva, kuhinjski elemenati, stolovi, stolice, kreveti, ormari i drugo.

Na ovogodišnjem desetom, jubilarnom obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika koje je u studenom održano u Zagrebu pod simboličnim nazivom ‘Planirano – Ostvareno’ predstavljena je istoimena monografija, a u uvodnoj riječi, kao i na svečajnoj promociji knjige, zastupnik Kajtazi je istaknuo: Sadržajem ove knjige nastojali smo dokumentirati proteklih deset godina rada na romskom jeziku i obilježavanju 5. studenog Svjetskog dana romskog jezika kako bi barem dio vrijednih slikovnih i pisanih materijala sačuvali za buduće generacije.

Kao najveći projekt do sada u Hrvatskoj vezan uz romski jezik, koji cjelovitom i modernom leksikografskom metodom predstavlja leksičko bogatstvo romskog jezika te obogaćuje nacionalnu kulturnu baštinu, objavljen je Hrvatsko-romski rječnik s iznimnim opusom od 30 000 riječi. Autori Rječnika su dr. sc. Ljatif Demir, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predavač na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije na studiju Romistike, i Dijana Vlatković, leksikografkinja.

Foto: Phralipen

Ove su godine Beli Manastir, Belišće, Kutina, Zagreb i Ludbreg, odlukama svojih Gradskih skupština, imenovali ulicu ili park u svojim gradovima imenom “5. studenog” što je  jedan od najznačajnijih datuma za romsku zajednicu.

Početkom travnja u palači Dverce održano je predstavljanje knjige Indija – putovanje u pradomovinu Veljka Kajtazija u kojoj opisuje svoje putovanje u Indiju u ožujku 2018. godine. Svim pristunima na svečanoj promociji autor je objasnio povod za nastanak ove knjige: Najveća želja svakog Roma je posjetiti Indiju. Ja sam imao sreću prošle godine ispuniti tu želju, a ovime bi se zahvalio i Ministarstvu vanjskih poslova Indije. Uz neke gradove posjetio sam i neke nevladine udruge koje se bave problemima Roma. Moja posjeta nije bila samo turistička, već potreba da Indija prizna Rome kao dijasporu. Publikaciju sam naslovio ‘Putovanje u pradomovinu Indiju’ jer se moje putovanje simbolično organiziralo u godini u kojoj smo obilježili 1000 godina migracija Roma. U knjizi se također dotičem i pitanja odnosa Roma i države Indije jer do danas niti jednim službenim dokumentom Indija nije prepoznala romski narod kao dijasporu ili kao narod indijskog porijekla. U posljednjih nekoliko godina to je pitanje postalo vrlo aktualna tema. Unutar romskih zajednica još uvijek je potrebno uskladiti stavove i postići jedinstvo, a nakon toga je važno da se o tom pitanju izjasni i Republika Indija. Neki su stavovi već jasno izneseni, primjerice stav aktualne ministrice vanjskih poslova Republike Indije Smt. Sushme Swaraj koja Rome naziva ‘djecom Indije’.

U ožujku, samo nekoliko dana prije promocije ove knjige, na poziv predsjednice Republike Hrvatske u posjet našoj zemlji došao je Ram Nath Kovind, predsjednik Republike Indije. U izaslanstvu predsjednika Vlade RH i Predsjednice RH sudjelovao je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Urbanizacija i elektrifikacija romskih naselja u Hrvatskoj također se provodila tijekom cijele 2019. godine. U ožujku je zbog veće sigurnosti u ulicama romskog naselja Zlatnica postavljena javna rasvjeta. Tijekom svibnja zastupnik Kajtazi održao je više sastanaka s direktorima komunalnih tvrtki, primjerice s gospodinom Ivanom Perhočom, direktorom čakovečkog Čakoma te gospodinom Đurom Horvatom, direktorom tvrtke Tehnix d.o.o., vezano uz unaprijeđenje komunalne infrastrukture u romskim naseljima te zapošljavanje pripadnika romske zajednice. U rujnu je postignut dogovor s društvom HEP ODS temeljem kojeg se kreće sa 176 priključaka u prvoj fazi, a u suradnji s lokalnim predstavnicima proces će se nastaviti i u budućnosti.

Foto: Petar Barišić

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske u mjesecu lipnju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Veljku Kajtaziju, saborskom zastupniku, odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Od svih priznanja koja sam dosada dobio, priznanje i odlikovanje hrvatske predsjednice mi je jedno od najdražih. To je nagrada za rad kojim sam doprinio cjelokupnoj romskoj zajednici i osjećam zadovoljstvo zbog svega odrađenog u mojih proteklih šezdeset godina. Kao da je na neki način ovo priznanje zaokružilo i zatvorilo cjelinu čiji su djelovi sastavljeni od svih ostalih priznjanja koja sam dobio za svoj rad.  Osim što mi je poticaj za dalje, doživljavam ga kao poruku i potvrdu da su Romi ravnopravni građani Hrvatske te da nije važno tko si, koje si nacionalnosti, koje boje kože ili mjesta rođenja, već je važno raditi, stvarati, dokazivati se i tvoje vrijeme će doći – rekao je Veljko Kajtazi u intervjuu za Phralipen odgovorivši na pitanje novinara što za njega znači ovo priznanje.

U studenom u domu Hrvatske vojske “Zvonimir” održana je promocija monografije Borne Marinića “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”. Tom je prilikom, u svojem obraćanju prisutnima, ministar obrane Damir Krstičević rekao: Riječ je o hvale vrijednom projektu koji će biti trajan podsjetnik na ulogu i doprinos Roma u Domovinskom ratu, koji je prepoznat i podržan od strane Ministarstva obrane kao važan dio ukupnog nastojanja da se istina o Domovinskom ratu prenese na buduće naraštaje.

Navedena događanja i provedeni projekti samo su dio brojnih aktivnosti koje su obilježile godinu koja je na izmaku. Temeljem informacija dobivenih u razgovoru s gospodinom Kajtazijem, romskim predstavnicima i aktivistima o planovima i aktivnostima za nadolazeće razdoblje slobodno možemo najaviti još jednu takvu ili čak aktivniju godinu za koju je planirano održavanje prvog Kongresa mladih Roma u Republici Hrvatskoj, otvaranje Romskog memorijalnog centra Uštica, potpuno opremanje i otvaranje Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj, veliki koncert Europskog simfonijskog orkestra za mir pod vodstvom Santina Spinellija i brojna druga značajna kulturna, politička i društvena događanja u organizaciji Roma u Republici Hrvatskoj.

 

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime