Melanija Mešić u predstavi “Pogledajme”

0
291
Foto: Phralipen

U zanimljivoj kazališnoj sezoni u kojoj su Zagrepčani uživali ove godine valja podsjetiti na jednu predstavu koja je još prije dvije godine osvojila publiku, a potom se nastavila izvoditi diljem Hrvatske. Predstava “Pogledajme” govori o životima dvoje Roma, njihovom djetinjstvu i diskriminacijama koje su doživjeli, ali tematizirajući širu društvenu sliku, tako da se svatko društveno isključen i van zadanih okvira može pronaći u scenama predstave.

Melanija Mešić, nova izvođačica u predstavi, s pripremama je krenula u listopadu kada je prvo vježbala s idejnim kreatorom projekta Romanom Nikolićem, a kasnije joj se pridružio Siniša Senad Musić koji je u projekt uključen od samog početka. Nakon desetak dana zajedničkih priprema, dvojac je bio spreman za sudjelovanje na Synergy festivalu u Novom Sadu koji se održao studenom.

Najizazovnija mi je bila priprema scena u kojima sam žrtva genocida jer to osjećati i prenijeti, a u isto vrijeme ne dozvoliti da djeluje umjetno, najteže mi je palo. Nakon te scene Siniša i ja nalazimo se na plaži, ja sam Beyonce a on Jay Z, sve je super, i shvaćaš kako je u konačnici to naša groteskna stvarnost.

Melanija se bavi plesom i nikada dosad nije sudjelovala u nekom glumačkom projektu, a na poziv na sudjelovanje je naišla slučajno, putem društvenih mreža. Odlaskom dotadašnje glumice, projekt je trebao nekoga autentičnog tko će nastaviti izvođenja.

Jako sam uzbuđena zbog ove prilike jer predstava ima moćnu poruku i nije lagana za izvođenje. Uz to, osjećam odgovornost prema projektu zbog nagrade koju je dobio i unatoč svim strepnjama, kada sam stala pred publiku osjećaj ponosa je nadvladao tremu.

Naime, 2017. godine nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt “Pogledaj me”. Kako je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika navelo, produkcija primarnim scenskim jezikom istražuje ne samo kazališne već i granice društvene odgovornosti. Umjetnička strast, istinitost te katarzična emocija čine ovu predstavu pravim draguljem naše kazališne scene.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime