Što rezultati britanskih izbora znače za tamošnje Rome?

0
126
Foto: HuffPost.com

Ovogodišnji parlamentarni izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu u više su navrata nazivani presudnim i izuzetno važnim. To je najvećim dijelom zbog njihove uloge u razvoju, zasad vrlo kompleksnog Brexita, ali i zbog generalnog smjera u kojem će Ujedinjeno Kraljevstvo krenuti kada dođe do izlaska iz Europske unije.

Nakon više od tri godine neizvjesnosti uslijed referenduma o Brexitu i kontinuirano bezuspješnih pregovora unutar britanske vlade, ali i izvan nje, te nekoliko smjena vlasti, na izborima 12. prosinca ove godine – trećima od 2015. – dogodio se presudni preokret.

U najvećoj izbornoj pobjedi konzervativaca u Velikoj Britaniji, nakon 1987. i pobjede Margaret Thatcher, torijevci su, na čelu s Borisom Johnsonom, na izborima osigurali 365 zastupničkih mjesta (43,6%) u parlamentu, ostvarivši time zavidan rezultat i više nego dovoljan za neometano provođenje svoje politike.

A što sve ta politika uključuje doznali smo, između ostalog, i iz manifesta konzervativne stranke koji je objavljen krajem studenog ove godine.

Osim što su mnogi zauzeli kritičan stav prema užurbanom planu za Brexit, te brojnim dezinformacijama, lažnim obećanjima, statistikama i tvrdnjama za vrijeme kampanje – prema istraživanju First Drafta, 88% oglasa torijevaca u tjednu prije izbora sadržavalo je pogrešne tvrdnje – kritičari konzervativne stranke te rezultata izbora dotakli su se i torijevske politike prema Romima i Putnicima u Velikoj Britaniji.

Naime, prema gore spomenutom manifestu dugačkom 64 stranice, torijevci itekako imaju konkretan plan za vjerojatno najranjiviju manjinu u Velikoj Britaniji. Iako opisan u samo nekoliko rečenica, najavljeni je plan s razlogom zaprepastio britanske Rome i Putnike.

Devetnaesta stranica manifesta najavljuje sljedeće: Riješit ćemo neovlaštene putničke kampove. Policiji ćemo dati nove ovlasti za privođenje i zapljenu imovine i vozila onih koji ometaju posjede te postavljaju neovlaštene kampove, kako bismo zaštitili naše zajednice. Namjerno ometanje posjeda postat će kazneni prekršaj, a vijećima ćemo dati veće ovlasti unutar sustava planiranja.

Ova proklamacija u službenom stranačkom manifestu uslijedila je nakon brojnih sličnih izjava i anti-romske retorike iz konzervativne stranke i nakon što je ta mjera najavljena od strane britanske ministrice unutarnjih poslova Priti Patel, o čijoj je retorici i opasnostima iste Phralipen već izvještavao.

Osim Priti Patel, uoči parlamentarnih izbora, mnogi su drugi članovi konzervativne stranke istupali s rasističkim i anti-romskim izjavama, na društvenim mrežama promovirani su sadržaji koji izdvajaju i kritiziraju romske zajednice, a torijevac Keiran Mullan u Nantwichu je čak i predvodio prosvjed protiv lokalne romske zajednice. Nimalo iznenađujuće, Davie Donaldson iz organizacije Škotskih Putnika (Scottish Travellers) ove je izbore komentirao rekavši: ovo su najgori izbori u pogledu retorike prema Romima i Putnicima koje sam ikada vidio. Podjela koja nastaje predstavlja stvarnu brigu, prenosi Open Democracy.

Sada kada su izbori iza njih, a rezultati na strani torijevaca jačih no ikada, britanski Romi i Putnici nikada nisu više strahovali od predviđene im budućnosti na posjedima na kojima neki od njih obitavaju duže i od samih Britanaca.

A da za strah i nemir imaju i više nego dovoljno razloga potvrđuju i nedavni napadi na Rome u Glastonburyju gdje je su zapaljena tri romska karavana, te u Surreyju gdje su, uz kemijski napad zbog kojeg je jedna osoba hospitalizirana, na vratima ispred romskog kampa koji čeka legalizaciju osvanuli rasistički grafiti usmjereni protiv Roma.

Foto: SurreyLive

Ovakva eskalacija nije toliko neočekivana s obzirom na neprestane torijevske verbalne napade na Rome i Putnike te promoviranje netočnih stereotipa i predrasuda o njima putem društvenih mreža i ostalih medija. Na primjer, upravo je u spomenutom Surreyju, lokalni član parlamenta i torijevac Paul Beresford prozvao Rome i Putnike bolešću nakon što je manje od mjesec dana ranije u Leicestershireu zapaljeno sedam romskih karavana, što se tretiralo kao zločin mržnje. Nadalje, konzervativni član lokalnog vijeća u Nottinghamshireu, Philip Owen, bio je primoran dati ostavku nakon usporedbe romskog sajma s biblijskom kugom.

Dok je anti-romska retorika poznat i često korišten alat iz predizbornih kutija konzervativaca, predloženi zakoni poput ovih, koje neki karakteriziraju kao početak etničkog čišćenja, nisu bili rigorozniji, ali i nelogičniji još od 1994. godine, kada je, također konzervativna vlada poništila zakon o mjestima za karavane iz 1968. prema kojem su lokalne vlasti bile obvezne omogućiti Romima lokacije za kampove te povećala ovlasti policije pri evikciji Roma s ilegalnih lokacija.

Kao vodeći problem Roma i Putnika, torijevci uporno navode ilegalno naseljavanje lokacija, koje nisu autorizirane od strane vlasti, što bi se vrlo lako moglo riješiti određivanjem lokacija na kojima bi se Romima omogućilo legalno stanovanje.

Da ovakve mjere nisu samo nemoralne već i apsolutno nepotrebne znaju i britanski policijski službenici, od kojih 75% smatra kako su njihove trenutne ovlasti dovoljne, a 65% kako je potrebno više legalnih kampova za Rome i Putnike, prenosi gal-dem.

Međutim, sve je jasnije kako torijevcima legalno stanovanje za Rome nije niti na kraj pameti, uzevši u obzir između ostalog i činjenicu da kroz program pristupačnog stanovanja (Affordable Housing Programme) za koji je alocirano 4.7 milijardi funti za period 2016.-2021. niti jedna jedina funta nije usmjerena ka zbrinjavanju Roma i Putnika, prenosi Travellers Times.

Također, uz kontinuirane rasističke izjave i pozive na dodatnu kriminalizaciju marginaliziranih Roma – Priti Patel izjavila je kako želi testirati apetit za daljnje korake u kriminalizaciji putnika – prostora za sumnju u torijevske namjere više nema. Cilj nipošto nije legalnim putem zbrinuti Rome i Putnike, već im apsolutno onemogućiti život u skladu s vlastitim tradicijama bilo gdje u području Velike Britanije te ih kriminalizirati i pozatvarati kada isto pokušaju kroz malo slabašnih mehanizama koji im preostaju.

Romi diljem Ujedinjenog Kraljevstva ukazuju na potencijalno apsolutno uništenje koje im svakim danom prijeti sve više, ali kažu – nikoga nije briga. Lokalne vlasti koje bi im trebale pružiti pomoć najčešće im otežavaju stanovanje te dolijevaju ulje na vatru svojim rasističkim istupima, a lokalno stanovništvo – potaknuto dezinformacijama i stereotipima koji se kontinuirano pojavljuju u medijima – također počinje “uzimati stvar u svoje ruke” kroz direktne napade na romske zajednice.

Provede li se uistinu najavljena politika novoizabrane konzervativne britanske vlasti, ona će bez sumnje rezultirati kriminalizacijom romske kulture i načina života, masovnim evikcijama, beskućništvom, prisilnom asimilacijom, odvajanjem djece od roditelja, a vrlo vjerojatno i značajnim porastom govora i zločina mržnje usmjerenih prema Romima i Putnicima.

Pod okriljem zaštite stanovništva od bolesti i biblijske kuge kako nazivaju Rome, torijevci upravo najranjiviji dio britanskog stanovništva dovode u direktnu opasnost, dok ironično, samo jednu stranicu nakon proklamacije svojih anti-romskih planova, tvrde: Zaštitit ćemo ljude od fizičkih napada i uznemiravanja bilo zbog njihovog spola, seksualne orijentacije, etničke pripadnosti, religije ili invaliditeta… Žestoko ćemo se boriti protiv uznemiravanja i nasilja.

Unatoč glasnoj opoziciji, upozorenjima i inicijativama nevladinih organizacija i romskih udruga Velike Britanije, za sada se čini kako konzervativci nastavljaju sa svojim planom do daljnjega, a britanskim Romima i Putnicima – sada kada efektivne opozicije u vladi nema –  ostaje samo nada kako je riječ o još jednoj od mnogobrojnih laži kojima se torijevci služe u svojim predizbornim kampanjama.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime