Romani ćhib u koferu najbrojnijih svjetskih putnika

0
195
Foto: DW

Tijekom 10. stoljeća nove ere Romi su započeli svoju migraciju iz sjeverozapadne Indije i Pakistana u pravcu zapada, a što je vidljivo u tragovima kontakta romskog jezika s lokalnim jezicima spomenutog područja. U 14. stoljeću prvi put ih se spominje na prostorima današnje Srbije i Hrvatske, a u njihovom jeziku postao je vidljiv utjecaj grčkog, ne samo u vokabularu, nego i u gramatici. Iako neki europski Romi još uvijek vode nomadski način života, danas većina Roma i Sinta živi na jednom mjestu.

Romski jezik i romska kultura njihovo je jedino blago koje su ponijeli sa sobom iz Indije. Jezik i kultura jednog naroda tijesno su povezani i svakako su ključni elementi nacionalnog identiteta. Očuvanje jezika tako znači i postojanje jednog naroda.

Romski jezik romani chhib/ romani ćhib pripada indoarijskoj grani indoeuropske skupine jezika. Taj nadasve stari jezik najbliži je europski srodnik sanskrta. Kao što je već spomenuto, materinji jezik važna je odrednica nacionalnog, odnosno etničkog identiteta, ali isto tako i identiteta svakog pojedinca. Budući da Romi predstavljaju transnacionalnu skupinu, kada su u pitanju njihovi jezik i kultura, treba ih sagledati u  zajedničkom kontekstu. U obzir tada treba uzeti i etnički uvjetovane posebnosti i karakteristike pojedinih grupa Roma te njihove dijalekte kojih ima najmanje 80-ak.

Svjetska romska populacija i trenutno stanje romani ćhiba

Juan de Dios Ramírez-Heredia, član redakcije španjolskog portala Romska unija (Unión Romaní), u jednom je svojem članku napisao da danas u svijetu živi otprilike 14 milijuna Roma. Od toga dva milijuna živi u Južnoj Americi te dva milijuna na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Preostalih 10 milijuna živi u Europi, a od kojih 8 milijuna živi u 27 država članica Europske Unije, dok se preostala dva nalaze u zemljama smještenim istočno od teritorija EU. Juan govori da ne raspolaže dovoljno pouzdanim podacima o romskoj populaciji u Turskoj, a što bi moglo povećati, možda i za milijun, ukupan broj pripadnika romske populacije u svijetu.

Romani ćhib materinji je jezik 10 milijuna Roma. To je jezik kojim se koriste članovi obitelji u svojem svakodnevnom životu i kojim komuniciraju s ostalim članovima grupe koja živi u njihovoj neposrednoj okolini. Očito je da su brojni Romi dvojezični jer osim svog materinjeg jezika koriste se i jezikom većinskog stanovništva zemlje u kojoj žive. Od preostala četiri milijuna, polovica ih poznaje i koristi se romani ćhibom vrlo prirodno, iako taj jezik nije njihov materinji. Naučili su ga od svojih roditelja ili bake i djeda pa ga govore unutar obitelji, no u krugu bližnjih koriste se i službenim jezikom zemlje u kojoj žive. Konačno, za posljednja 2 milijuna Roma romani ćhib je prestao biti jezik kojim komuniciraju s ostalim članovima grupe, odnosno pripadnicima romske manjine. Oni imaju vrlo ograničeno znanje tog jezika jer ono je snažno ometeno uporabom službenog jezika zemlje u kojoj žive. Nažalost, govori Juan, Romi i Romkinje iz Španjolske, pa tako i on, pripadaju ovoj trećoj grupi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime