Učimo od Roma! RoUm predstavio izložbu “Odbačeni”

0
300
Foto: Phralipen

RoUm je startup koji okuplja romske i druge umjetnike koji se bave recikliranjem korištenih materijala i proizvoda s ciljem kreiranja dizajnerskih predmeta za uređenje interijera. Projekt je pokrenulo poduzeće za socijalne inovacije ProPuh 2017. godine, s ciljem podupiranja i širenja tradicije recikliranja i ponovne uporabe korištenih predmeta koja postoji u romskoj zajednici. Inicijatorica ovoga projekta Tamara Puhovski prošle je godine za Phralipen objasnila motivaciju za osmišljavanje ovakvog projekta:

Frustriralo me da se u velikom broju projekata Rome stavlja u poziciju onih koji trebaju učiti, a ne onih od kojih mi ostali trebamo učiti te me ljuti da vidim napore uključivanja Roma, ali vrlo rijetko u stvarima koje su trendy, privlačne i nove kao što su online prodaja, socijalno poduzetništvo, startup, socijalna inovacija. Tu je mjesto gdje RoUm kaže ne, otvara prostor, jasno kaže da od Roma možemo učiti.

Da je to itekako točno možete se uvjeriti u Impact Hubu u Zagrebu, gdje se od 11. do 15. prosinca održava izložba “Odbačeni”, kao dio programskog pravca Kuhinja različitosti u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Kako je na otvorenju izložbe objasnila Puhovski, naziv izložbe proizašao je iz toga što se radi o stvarima i ljudima koji su odbačeni. Mi spašavamo stvari koje ponovno dobivaju neku svrhu.

Izloženi predmeti nastali su prenamjenom (nadciklažom) otpada od drva, metala i elektronike, a okupljenima su svoje predmete i priče koje stoje iza njih predstavili sami umjetnici. Kako su u najavi objasnili organizatori, izložba, baveći se odbačenim predmetima, podučava o gospodarenju otpadom, ekologiji, i konzumerizmu te doprinosi kritici suvremenog načina života s beskonačnim krugom kupovanja i bacanja predmeta. Također, izložba podučava o romskoj zajednici koja je zbog vlastite marginalizacije bila osuđena na bavljenje otpadom i koja sada tu predrasudu iskorištava kao socijalni kapital u okviru pokreta RoUm svjedočeći o odbačenim ljudima.

Jedan od Roma uključenih u ovaj projekt je i Muhamed Husejni Muks s kojim smo porazgovarali na otvorenju izložbe. Na pitanje je li se već prije bavio nekim tipom umjetničkog ili kreativnog rada, Muks nam daje veoma zanimljiv odgovor: Jesam, ali zapravo nisam znao da se bavim time. Da se bavim nečim kreativnim shvatio sam tek kada sam došao u projekt RoUm. Odrastao sam i živim u okolini u kojoj se svi bavimo nečim takvim. Drugim riječima, ranije naprosto nije bio svjestan vrijednosti vještina koje posjeduje, odnosno uzimao ih je zdravo za gotovo.

Muhamed Husejni Muks predstavlja svoj uradak. Foto: Phralipen

Svoju je vještinu Muks okupljenima pokazao na primjeru “Bezubice” – simpatičnog predmeta izrađenog od starih traktorskih farova i dijelova motorne pile. Muksov uradak je već ostvario i komercijalni uspjeh te će uskoro otići u najam u jednu polikliniku. Pored toga, brojni kafići i restorani već su iskazali interes za to da se neke od ovih kreativnih rukotvorina nađu i u njihovim prostorima.

Upravo Muksov primjer lijepo oslikava smisao ovoga projekta. Iako se često govori o potrebi za snažnijim uključivanjem Roma u obrazovne procese, rijetko se uviđa da i oni imaju vještine koje bi drugi mogli učiti od njih. Kako je jednom drugom prilikom objasnila Puhovski Romi su u toliko stvari ispred nas, ali zbog diskriminacije mi to ne znamo. I to čime se bave, vještine koje imaju i način na koji to prenose je nešto što bi mi htjeli za deset godina imati u našim školama. Pitanje je kako srušiti tu predrasudu i kako reći: “Mi bismo trebali učiti od Roma“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime