Održana promocija knjige: “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”

0
388
Foto: Petar Barišić

To da su različite nacionalne manjine u Hrvatskoj sudjelovale u Domovinskom ratu odavno je poznato. Međutim, rijetko kada se govori o tome da su se i brojni Romi priključili Hrvatskoj vojsci u ratno doba. Upravo iz tog razloga rodila se ideja o pisanju knjige koja bi obradila tu temu. Tako je nastala monografija Borne Marinića “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” koju je na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija objavio Savez Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA.

Promocija monografije održana je u domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u četvrtak, 28. studenog 2019. godine pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja. Između ostalih, promociji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Babić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, veleposlanik Austrije Markus Wuketich, pomoćnik ministra i izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Tomislav Buterin i drugi.

Knjiga donosi niz svjedočanstava pripadnika romske nacionalne manjine koji su u različitim dijelovima Hrvatske, od istočne Slavonije do karlovačkog područja, dali svoj doprinos sudjelujući borbama. Autor knjige je u svome govoru istaknuo kako je pisanih izvora o sudjelovanju Roma u ratu malo, pa je zbog toga bio prisiljen posegnuti za prikupljanjem podataka na terenu, od samih protagonista tih događanja. Pri tome je razgovarao s više od pedesetero Roma koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

U svome obraćanju okupljenima saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je kako ova tema dosad nikada nije bilo sustavno istraživana, zbog čega objava ove knjige ima veliku važnost. Zahvalan sam mojim Romima koji su podijelili svoje priče i čije su sudbine okosnica ove knjige. Osjetio sam obvezu da se Romi u javnosti prikažu u jednom drugom svijetlu. Romi su u velikom broju stali u obranu i u ključnim trenutcima su dali doprinos u obrani zemlje. To je činjenica koju ne možemo ignorirati. Romi i romska zajednica dali su doprinos u obrani zemlje, istaknuo je Kajtazi.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, posebno saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i predstavnicima udruge Savez Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA. Riječ je o hvale vrijednom projektu koji će biti trajan podsjetnik na ulogu i doprinos Roma u Domovinskom ratu, koji je prepoznat i podržan od strane Ministarstva obrane kao važan dio ukupnog nastojanja da se istina o Domovinskom ratu prenese na buduće naraštaje, istaknuo je ministar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime