Četrdeset tisuća prosvjetnih radnika prosvjedovalo u Zagrebu

0
97
Foto: Phralipen

Veliki prosvjed prosvjetnih radnika i radnica jučer je u Zagrebu održan točno u podne, a s njega je jasno poručeno kako je radnicima dosta i kako “nema predaje”. Podsjetimo, prosvjetne radnice i radnici štrajkaju već više od mjesec dana, tražeći povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. Jučerašnji prosvjed je održan pod nazivom “Hrvatska mora bolje”, a u Zagreb su stigle tisuće radnika i podržavatelja štrajka iz čitave zemlje.

Prosvjetni radnici prosvjedovali su i prije desetak dana, kada se više tisuća prosvjednika okupilo na Markovom trgu u Zagrebu. U međuvremenu se situacija nije promijenila – nije postignut dogovor s Vladom, te je nastavljen cirkularni, a potom i opći štrajk u školama.

Važno je reći i da je prosvjetne radnike u štrajku nedavno podržalo 54 sindikata i sindikalnih središnjica, izrazivši i naglasivši tako radničku solidarnost i potrebu zajedničkog djelovanja. U zajedničkom pismu podrške sindikati su pozvali Vladu RH da pristupi pregovorima do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja i zaključili: “zajedno smo jači, do ispunjenja zahtjeva!”.

Čelnici sindikata jučer su s pozornice poručili da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u nešto veće, u pokret za bolje obrazovanje, u pokret za širu društvenu pravdu i političku odgovornost.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan istaknula je da se radi o borbi za sve prosvjetne radnike, za nastavno i nenastavno osoblje.

Svi smo ovdje došli reći da boljem obrazovanju. A tko čini obrazovanje? Čine ga ljudi. To su oni ljudi koji su zadnji na ljestvici. I zato molim jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare! Za naše pomoćnike u nastavi! Za naše tajnike i računovođe! Za naše stručne suradnike! Za naše učitelje i nastavnike! Hrvatska vas treba!, poručila je Tuškan.

Ovo više nije samo štrajk za 6,11 posto veće koeficijente, već pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine, borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu, istaknula je na prosvjedu Sanja Šprem, predsjednica Sindikata učitelja.

Dodala je kako je štrajk rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom te nepoštivanjem struke.

O solidarnosti i zajedništvu govorila je i nastavnica Ivana Valjak Ilić. Gledam vas i pada mi na pamet samo jedna riječ – zajedništvo. Svi smo ovdje zajedno. Roditelji, učitelji, nastavnici, spremačice, domari, kuharice, tajnici, računovođe, pedagozi, edukacijski rehabilitatori, knjižničari, socijalni pedagozi… Došli smo iz Slavonije, Istre, Dalmacije, Zagorja, Međimurja, Podravine, Primorja, Baranje, Kvarnera, s otoka, iz svih dijelova Hrvatske, istaknula je Valjak Ilić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se prestane baviti teorijama zavjere i postavljati pitanje tko stoji iza štrajka, jer iza njega stoje učitelji i članovi sindikata, a potom i cijela Hrvatska.

Premijeru, pitate se zašto smo danas ovdje. Pa vi ste to htjeli. Trebali smo to riješiti još u svibnju. Vi ste nas danas doveli ovdje. Za ovo dvomjesečno mrcvarenje vi ste odgovorni. Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama. Vi ste odgovorni što su učitelji na ulici. Hrvatska mora bolje, Hrvatska zna bolje, jer učitelji znaju kakva može biti bolja Hrvatska. Nema predaje!, zaključio je Mihalinec.

Prema procjenama sindikata, na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 40 tisuća ljudi, što ovaj prosvjed čini jedinim od većih u novijoj hrvatskoj povijesti. Premijer Plenković, sad već standardno, nije imao suvislih komentara na prosvjed. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je pozorno pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu te će ih adresirati u svojem radu kao ministrica.

Ako pregovori nakon prosvjeda uspiju, Mihalinec je najavio da će nastava u školama diljem zemlje moći krenuti u četvrtak.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autoričini i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime