Predizborni anticiganizam u Velikoj Britaniji

0
66
Foto: Flickr/Graham Madden

Početkom ovog mjeseca, britanska vlada predložila je davanje većih ovlasti policiji pri uhićenjima i zaplijeni vlasništva i vozila ljudi koji prebivaju u neovlaštenim kampovima. Radi se o potezu koji je bez ikakve sumnje usmjeren protiv zajednica britanskih Roma i Putnika koji žive nomadskim životom. Neovlašteno stupanje na privatni posjed ovime bi se učinilo kaznenim djelom, a policiji bi se omogućilo da takvim prijestupnicima automatski oduzima njihova vozila koja su istovremeno i domovi tih ljudi. Pored toga, policija bi trebala dobiti ovlasti za razmontiranje kampova koji se pojavljuju uz državne autoceste.

Inicijator ovih zakonskih izmjena je ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel, čija retorika, otkad je prije nekoliko mjeseci preuzela tu funkciju, svjedoči o zaokretu udesno Konzervativne stranke pod vodstvom Borisa Johnsona. Patel je najavila povratak, starim represivnim praksama konzervativaca, odnosno zavođenju “zakona i reda” čvrstom rukom. Ministrica je već ranije izazvala burne kritike javnosti kada je u kontekstu najavljene regrutacije novih policijskih službenika izjavila kako želi da kriminalci doslovno osjete teror, podsjetivši time na “zlatna” vremena vladavine Margaret Thatcher kada su se socijalne patologije “rješavale” najoštrijom državnom represijom.

Iz humanitarne organizacije Londonski Romi i Putnici (London Gypsies and Travellers) ističu kako u Velikoj Britaniji lokalne vlasti imaju obavezu pomaganja ljudima koji prakticiraju nomadski način života, ali to često ne čine. Zbog nedostatka mjesta za legalno kampiranje, Putnici često nemaju drugog izbora nego li kampirati na lokacijama na kojima to nije dozvoljeno.

Upravo u tome se sastoji srž problema, a paradoksalno, za njega su odgovorne upravo konzervativne vlade na prijelazu 1980-ih u 1900-e godine. Tada su vlasti onemogućile pristup većini mjesta koje su Putnici dotad koristili za kampiranje, neka od njih čak stotinama godina. Otada su češće prisiljeni zaustavljati se i boraviti na neadekvatnim mjestima.

Pomalo neočekivano, otpor prijedlogu ministrice Patel došao je od strane – policije. Većina ispitanih policijskih službenika izjasnila se protiv kriminalizacije nereguliranih kampova Putnika te istaknula da policija već sada ima na raspolaganju dovoljno pravnih instrumenata za suočavanje s povremenim incidentima koji se događaju između Putnika i lokalnog stanovništva. Nadalje, iz policije grofovije Cambridgeshire oglasili su se tvrdnjom da navedeni prijedlozi znače kriminalizaciju kulture i načina života.

Iskazi većine policajaca također se podudaraju s tvrdnjom da je pravi problem u tome što nedostaju mjesta na kojima Putnici mogu legalno kampirati. S njima se slaže i Abbie Kirkby iz udruge “Prijatelji, obitelji i Putnici” (Friends, Families and Travellers) koja je izjavila kako nema smisla donositi nove zakone koji Putnicima govore kamo ne mogu ići, ako im se istovremeno ne kaže kamo mogu ići.

Kritičari su optužili vladajuću Konzervativnu stranku kako je sve ovo proizvod predizbornih kalkulacija. Doista, konzervativci su već više puta aktualizirali ovo pitanje upravo pred izbore s ciljem mobilizacije onog dijela biračkog tijela kojemu rasne predrasude nisu strane. Kako je napisao Guardianov kolumnist George Monbiot, radi se o tradiciji konzervativaca da tijekom izborne kampanje ponižavaju Rome i Putnike. Ipak, upozorio je da su ovaj puta odlučili ići korak dalje te da prijedlog zakona praktički znači uništenje nomadskog života ovih zajednica. Posljedice su nesagledive: beskućništvo, siromaštvo i ekstremna bijeda, zaključuje portal Travellers’ Times. Hoće li do toga doista doći ili se radi tek o predizbornom dodvoravanju rasističkim sentimentima u društvu, ostaje nam da vidimo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime