Romski klinci u Kotoribi naprasno izbačeni iz vrtića

 • BăieșiBăieși
 • 0
  726
  Foto: Phralipen

  Prije nekoliko dana primili smo jednu neugodnu vijest sa samoga sjevera Hrvatske. Dječji vrtić Kotoriba ispisao je dvanaestoro djece pripadnika romske nacionalne manjine, sukladno odluci koju je donijela Općina Kotoriba. Iako prema Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma, sva romska djeca imaju pravo na besplatno pohađanje vrtića, dvanaestero nesretnika iz Kotoribe već tjedan dana ne može ostvariti to pravo.

  Kako je došlo do ove situacije? Iako smo telefonski kontaktirali Dječji vrtić Kotoriba, odande nismo uspjeli dobiti nikakve dodatne informacije, već smo upućeni na adresu Općine. Odande nam je jutros stigao odgovor u kojemu se navodi da sukladno Ugovoru koji je vrtić sklopio s roditeljima polaznika vrtića, dijete se automatski ispisuje iz vrtića, ukoliko roditelji ne podmire svoje obaveze dva uzastopna mjeseca. Naglašeno je kako se sporna odluka odnosi upravo na djecu čiji roditelji to nisu učinili te da nema nikakve veze s nacionalnošću djeteta ili roditelja.

  Oprečne informacije su nam stigle iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) iz kojeg tvrde da uredno podmiruju troškove vrtića za romsku djecu te da to čine u dvije godišnje rate. Prva rata za razdoblje od prvih osam mjeseci ove godine je isplaćena, dok je zahtjev za isplatom druge rate u procesu obrade te će biti riješen ovih dana.

  Pored toga, iz Ministarstva su nas informirali da su svi vrtići koje pohađaju romska djeca u zahtjevima za sufinanciranje koje upućuju MZO-u obavezni potpisati izjavu da neće teretiti roditelje za eventualno neisplaćivanje sredstava od strane MZO-a. Prema tumačenju MZO-a, samom činjenicom da su djeca naprasno ispisana iz Dječjeg vrtića Kotoriba zbog (navodnog) kašnjenja s uplatom, Općina Kotoriba je prekršila ono što je potpisala. Dodatno zbunjuje činjenica da Ministarstvo u istim intervalima uplaćuje sredstva svim vrtićima u Hrvatskoj koje pohađaju djeca pripadnici romske nacionalne manjine, a da nijedan drugi vrtić nije posegnuo za ovako drastičnom mjerom zbog onoga što tumači kao kašnjenje s uplatom od strane MZO-a.

  Spomenimo na kraju i to da je prema podacima MZO-a Dječjem vrtiću Kotoriba od 2015. g. uplaćeno ukupno 112.960,00 kn, dok će za posljednja četiri mjeseca 2019. biti uplaćeno dodatnih 28.800,00 kuna.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime