Tisuće prosvjetnih radnika i radnica prosvjedovalo u Zagrebu

0
74
Foto: Phralipen

Danas je dvadeseti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Jučer nastave nije bilo u cijeloj Hrvatskoj, a uz osnovne i srednje škole, jučer su štrajkali i fakulteti te institucije visokog obrazovanja jer se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odlučio priključiti velikom prosvjedu.

Na prosvjedu u Zagrebu sudjelovalo je više tisuća prosvjetnih radnika i radnica. Prosvjedna povorka krenula je od Hrvatskog narodnog kazališta prema Trgu svetog Marka, gdje su u podne krenuli govori.

Organizatori prosvjeda, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, istaknuli su kako od svojih zahtjeva neće odustati. Sindikalisti su ponovili zahtjeve upućene premijeru Andreju Plenkoviću.

Ovdje smo zato što novca za rješavanje problema u sustavu obrazovanja nema, a za sve drugo ima. Ovdje smo zato što obrazovni radnici ne trebaju vaše mrvice sa stola. Ovdje smo zato što svi mi želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Naši zahtjevi, koji su pravedni i argumentirani, ujedinili su nas i idemo dalje s istim ciljevima i željama. Jučer su se odškrinula vrata u pregovorima, ali to ne znači da ćemo stati. Naš stav ostaje 6,11 posto povećanja koeficijenata, kazao je s pozornice Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Podsjetimo, Vlada je kao odgovor na štrajk ranije ponudila to da plaće svima zaposlenima u državnim i javnim službama porastu za 6,12 posto od iduće godine, dok bi prosvjetni radnici pored toga, nakon 30. lipnja, dobili i povećanje koeficijenata od 2 posto. Sindikati su taj prijedlog odbili te i dalje ne odustaju od svog inicijalnog zahtjeva.

Sindikalisti su objasnili da su se na pozornici pojavili u dresovima reprezentacije jer se danas na Markovu trgu okupila najjača reprezentacija, s najviše medalja, odličja i priznanja, iako, nažalost, s mnogo manje društvenog ugleda i validacije.

Pred prosvjednike je izašao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, izraživši svoju podršku. Vaša borba za poštenu cijenu pedagoškog rada je identična našoj borbi u Sloveniji koju tri godine vodimo s vlastima, da se naš rad cijeni kako treba. Prošle smo godine napravili značajan iskorak, pa ne sumnjam da ćete vi postići isto pa i više. Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada, rekao je Štrukelj.

Ovdje smo i kao primjer svojim učenicima, primjer kako djelovati i kako se boriti. A političari koji se kriju u ovoj zgradi sve su ono što ne želimo da naši učenici postanu, poručila je s pozornice jedna od učiteljica.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Želim plaću kakvu sam na TV-u vidjela da imam”, “I vaše su klupe prazne – kada je nadoknada?”, “Što će nam škola, ionako je sve na internetu”, “Ljubav ne plaća račune”, “I napojnica je veća od 6 %”.

Prosvjetni radnici i radnice na prosvjed su došli iz čitave zemlje, a u prosvjednoj smo povorci razgovarali s učiteljicom koja je na prosvjed stigla iz Crikvenice.

Ovdje sam zato što mi je dosta šutnje i letargije. Pasivnost nije opcija, trebamo se boriti i mi, i svi drugi potplaćeni i iskorištavani radnici u ovoj zemlji. A takvih je puno. I njihova je snaga velika, za Phralipen govori ova učiteljica.

Cirkularni štrajk danas je nastavljen diljem zemlje, daljnji razvoj situacije je neizvjestan. Branimir Mihalinec je jučer najavio da će Vlada u ponedjeljak staviti prijedlog dogovora na stol, a da će sindikati o eventualnom prihvaćanju toga prijedloga odlučiti referendumom. Neovisno o tome, prosvjednici su jučer jasno i glasno poručili kako njihova borba ide dalje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime