Najava – Deseto obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

1
452

Svjetski dan romskog jezika ponovo je pred vratima! Ovaj romski praznik ove se godine obilježava po deseti put uz bogat kulturno-znanstveni program čija je tema Deset godina njegovanja romskog jezika u Republici Hrvatskoj (2009. – 2019.).

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija s vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine organiziraju središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika koje će se održati 4. i 5. studenog u Zagrebu.

U ponedjeljak, 4. studenog u 11:00 sati, u prostorijama Matice hrvatske održat će se okrugli stol na kojem će biti predstavljena monografija simboličnog naziva Planirano i ostvareno: Desetogodišnji rad na međunarodnom pozicioniranju romskog jezika.

Od 18:00 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se kazališna predstava Pantha Rei u izvedbi romskog teatra Jamayli Berisha iz Prizrena, a potom će uslijediti koncert Imera Traje Brizanija i grupe AMALA.

Sutradan, 5. studenog u 10:30 sati uslijedit će otvorenje “Parka 5. studenog” koji je ime dobio u čast Svjetskog dana romskog jezika. Park će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa zastupnikom Kajtazijem i predsjednicom SRRH “KALI SARA” Suzanom Krčmar.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika počinje u 13:00 sati u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička 18) uz prisustvo najviših dužnosnika vlasti Republike Hrvatske te svih ostalih uvaženih gostiju.

U studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. Prijedlog je usvojen, bez rasprave. Uz Svjetski dan Roma (8. travanj) i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom radu / Samudaripena (2. kolovoz), Svjetski dan romskog jezika najvažniji je romski nacionalni praznik koji se proteklih godina afirmirao kao prepoznatljiva manifestacija zagrebačkog kulturnog života.

1 KOMENTAR

  1. Veljiki i srdacni pozdrav svima u ovom ljepom i znacajnom Skupu
    za Dan Rromskog Jezika.
    Molim Vas, pozdravite u samom pocetku tri veljikana Rromskog jeika i literature :
    1. Rajko Djuric , 2. Ali Krasnici , 3. Marcel Curtiades.

    I Bog , i Mahatma Gandhi , i Tito, jesu sa Vama u ovaj Veljiki Dan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime