Agro-Plan: Kreiranje novih radnih mjesta kroz proizvodnju organske hrane

0
143

U sklopu panela WineDown: Inkluzivno društvo održanog u prostoru bečkog Impact Hub-a, pet nevladinih organizacija i društvenih poduzeća s područja Jugoistočne Europe predstavilo je svoj rad. Među njima bilo je i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” iz Bosne i Hercegovine sa svojim poduzećem “Agro-Plan”.

S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti Roma, Udruženje građana “Otaharin” osnovalo je u studenom 2017. godine  društveno poduzeće “Agro-Plan” u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena kroz plasteničku proizvodnju”. Na taj način na tržište rada aktivno su se uključile tri Romkinje i jedan Rom, a planira se i daljnje proširenje posla i zapošljavanje novih radnika. U Bijeljini živi oko tisuću Roma od kojih je, prema podacima udruženja, zaposleno samo desetak.

Zaposlena sam već godinu dana u Agro-Planu i iako se nikada dosad nisam bavila poljoprivredom vrlo brzo sam naučila potrebno, edukacije su mi pomogle, a ova prilika mi je poboljšala kvalitetu života jer konačno svojim radom mogu priuštiti sebi i djeci ono što dosad nisam mogla, izjavila je Selma Sajtanović, jedna od tri zaposlene Romkinje u poduzeću.

Na plasteničkom prostoru uzgaja se rog paprika i više vrsta rajčica, dok na otvorenom zemljištu površine  oko 1500 m² uzgajaju rog papriku i papriku baburu, a u zimskoj sezoni proizvodnju baziraju na uzgoju kultura koje su otpornije na hladnoću, kao što u zelena salata i mladi luk.

Budući da se radi o inicijativi koja traje nepune dvije godine do sada smo proizvedeno povrće plasirali na području grada Bijeljine, ali imamo u planu širiti svoju distributivnu mrežu i na druge gradove u BiH, a krajnji cilj nam je Europska unija gdje postoji mnogo veća potražnja za organski uzgojenim povrćem, dodala je Bojana Jovanović iz udruženja.

Povrće se uzgaja po principima organske proizvodnje što je prepoznato i od strane certifikacijske kuće “Organska kontrola” od koje su dobili priznanje za organski uzgoj povrća.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime