Izložbe Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma i Gandhi @ 150 slika i fotografija

0
189
Foto: pixabay.com

Grad Belišće i Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” nastavili su početkom listopada svoju odličnu suradnju, ovoga puta na kulturnom planu. U Društvenom domu u Belišću postavljene su dvije izložbe: izložba SRRH «KALI SARA» pod nazivom Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma te izložba Veleposlanstva Indije Gandhi @ 150 slika i fotografija (Gandhi @ 150 paintings and photos). Riječ je o zajedničkom izložbenom projektu triju partnera koji je realiziran uz potporu Grada Zagreba.

Izložbe su otvorene 5. listopada uz bogat kulturno-umjetnički program, a u ime domaćina okupljene je pozdravio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić koji je u svom emotivnom obraćanju naglasio da je velika čast ugostiti ovaj izložbeni projekt upravo u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnija narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije. Nadodao je kako je Belišće oduvijek bilo specifično upravo po svojoj multikulturalnosti te da ovaj mali gradić od svega 11 tisuća ljudi šalje snažne poruke, osobito prema mlađoj populaciji: NE rasizmu, NE nacionalizmu, NE nesnošljivosti i NE ravnodušnosti.

Uz gradonačelnika grada Belišća i njegove suradnike svečanosti otvaranja prisustvovali su i saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Njegova Ekselencija veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj Fatih Kaya, zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladislav Bece, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ Suzana Krčmar, Romana Kuzmanić Oluić iz službe za ljudska prava i regionalne međunarodne organizacije i inicijative u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine u Ministarstvu  znanosti i obrazovanja Nandor Čapo, tajnik Židovske općine Osijek Dragutin Kohn, zamjenica gradonačelnika Grada Valpova Ana Brajnović, predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća na čelu s predsjednikom Mariom Balogom, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Darde Branko Đurđević te mnoštvo drugih uvaženih gostiju i građana.

Zamjenik župana Goran Ivanović potvrdio je da je Belišće, kao i Osječko – baranjska županija, multietnička sredina, dodavši kako je Hrvatska zemlja koja prihvaća svakoga tko joj želi dobro, tko se želi zajednički boriti i stvarati bolje uvjete za zajednički suživot.

Prigodnim riječima, govoreći o važnosti Mahatme Gandhija, ali i o samoj izložbi, Nj.E. veleposlanik Republike Indije u RH Arindam Bagchi je čestitao Gradu Belišću i Savezu Roma u RH «KALI SARA» na organizaciji izložbe. Dodao je kako se raduje budućim zajedničkim projektima, kako sa Savezom Roma, tako i u suradnji s Gradom Belišćem, a posebno onima koji mladima šalju poruku svega onoga što je zagovarao  Mahatma Gandhi.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi pozdravio je okupljene u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gorana Jandrokovića te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, čiji je bio izaslanik. Naglasio je da je Grad Belišće svijetli primjer ostalim gradovima Hrvatske u zavidnoj skrbi za svoju romsku zajednicu, što potvrđuje i ovaj događaj. Iako postoje brojni dokumenti i strategije za Rome, one se ne mogu sprovesti u djelo bez suradnje s lokalnom zajednicom, kao što je to u Belišću. Najavio je nova gostovanja izložbenog projekta „Rromengo drom“, u svim gradovima Hrvatske gdje postoji romska populacija.

Za bogati kulturno umjetnički program zaduženi su bili Katarina Bošnjak koja je na samom početku izvela hrvatsku te romsku himnu „Gyelem, gyelem“. Nakon govora visokih uzvanika Tirsa, Benjam i Ruben Habuda izveli su uvodnu skladbu iz popularne serije „Igre prijestolja“ skladatelja Ramina Djawadija. Uslijedio je plesni nastup članova Romskog kulturno-umjetničkog društva „Crvena jagoda“ iz Bistrinaca. Po otvorenju uslijedilo je kratko osvježenje i druženje ispred Društvenog doma u Bistrincima te svečana večera u Villi Valpovo.

„Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma“

Izložba simboličkog naziva Rromengo drom (Romski put) nastala je 2018. godine u suradnji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ i Arheološkog muzeja u Zagrebu, uoči proslave Svjetskog dana Roma. Zagrebačkoj je publici tada po prvi put detaljno predstavljena kronologija romske selidbe iz Indije te njihovo raseljavanje Europom, kao i posljedice koje je tisućgodišnje lutanje imalo po romski identitet, kulturu i jezik. Cijela izložba je trojezična (hrvatski, engleski i romski jezik) kako bi u njoj mogli podjednako uživati svi zainteresirani posjetitelji.

Kroz informativne plakate te migracijsku kartu izložba prati iseljavanje Roma iz centralne Indije, preko središnje Azije i Levanta, do tadašnjeg Konstantinopola, glavnog grada Bizantskog Carstva gdje su se Romi zadržali duže vrijeme. Već po dolasku u Europu istaknuli su se kao vješti zanatlije, kovači, staklari, kožari, korpari, potkivači i obućari te glazbenici i plesači. Od 14. stoljeća nadalje Romi se raseljavaju Europom, stižu u Rumunjsku, Moldaviju i Rusije, a preko Austrije i Bohemije u Njemačku te dalje na zapad sve do Francuske i Španjolske. Iako su isprva Rome starosjedioci dočekivali prijateljski već u 15. stoljeću javljaju se prva protjerivanja Roma, a neprijateljski stav i nepovjerenje bili su dominantne karakteristike odnosa prema Romima sve do 19. stoljeća. Dvadeseto stoljeće donijelo je jedan od najtraumatičnijih događaja za romski narod, genocid u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripen, u kojem je stradalo između 220.000 i pola milijuna Roma, ali i početak stvarne integracije i povezivanja Roma u Europi, s Prvim kongresom Roma 1971. godine u Londonu. Posebno su potresna iznesena svjedočanstva sudionika Drugog svjetskog rata koja prepričavaju mučne događaje kroz koje su prolazile romske obitelji.

Uz plakate na izložbi je moguće pogledati tradicionalnu nošnju pripadnika romske manjine te predmete koji se tradicionalno vežu uz Rome: kotač, ulomci romskih kola i konjske opreme te glazbala. Uz izloške postavljen je i pedagoški kutak gdje najmlađi posjetitelji izložbe mogu izraziti svoje dojmove crtajući, bojeći ili modelirajući u plastelinu.

„Gandhi@ 150 paintings and photos“

U suradnji Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nastala je jedinstvena izložba u čast 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija.

Punim imenom Mohandas Karamchand Gandhi (1869 – 1948) zaslužio je svojim djelovanjem naziv Mahatma, što na sanskrtu znači „uzvišeni“, „cijenjeni“. Gandhi je postao popularan i izvan svoje domovine Indije, prvenstveno po zagovaranju miroljubivog pristupa, nenasilja, vjerske snošljivosti i tolerancije te jednakosti među ljudima. Za Gandhija jedina bitka koju pojedinac mora voditi je ona sa samim sobom i vlastitim demonima, strahovima i nesigurnošću, dok u pristupu prema drugim pojedincima i društvu treba slijediti put mira i pomirljivosti. Posebno je značajna njegova primjena nenasilnog pristupa na političku situaciju u tadašnjoj Indiji koja se pokušavala osloboditi britanske kolonijalne vlasti. S vremenom, Gandhijevo učenje steklo je poklonike diljem svijeta te je jednako aktualno danas kao i za njegovog života.

Foto: Vladimir Vazdar

Izložba je ispričana kroz pet ključnih epizoda u Gandhijevom životu koje su oblikovale njegovu filozofiju i političke stavove: njegov odlazak na studij u Veliku Britaniju, život u Africi, povratak u Indiju,  borba protiv britanske kolonijalne vlasti te konačna nezavisnost Indije 1947. godine. Tekstualne panoe kronološki prate fotografije Gandhija te slike na platnu, radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su prenijeli na platno svoje impresije vezane uz Gandhijev lik i djelo, stvarajući neobičan mozaik slika, crteža, skica pa i stripova.

Ova izložba samo je jedno u nizu posebnih događanja diljem Republike Hrvatske kojim Veleposlanstvo Indije obilježava 150 godina Gandhijevog rođenja. Cilj je zainteresirati hrvatsku publiku, posebice mlade, da istražuju Gandhijevu filozofiju te primjenjuju njegova načela u vlastitom životu.

Uz izložbeni projekt izdan je i popratni trojezični katalog (hrvatsko-englesko-romski) koji sadrži uvodne riječi gradonačelnika Grada Belišća Dinka Burića, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i veleposlanika Indije u Republici Hrvatskoj Arindama Bagchija uz kratke preglede obiju izložbi.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime