Izbori na Kosovu: Radikalni zaokret?

0
150
Foto: pixabay.com

U nedjelju 6. listopada, na Kosovu su se po četvrti put održali prijevremeni parlamentarni izbori. Sa zatvaranjem biračkih mjesta i prebrojavanjem glasova, doznajemo kako je pobjedu po prvi put i vrlo tijesno odnijela radikalna nacionalistička stranka Samoodređenje (Vetëvendosje) Albina Kurtija, dok je svih deset mandata predviđenih za srpsku nacionalnu manjinu osvojila Srpska lista koja uživa podršku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Prema podatcima Centralne izborne komisije, je pokret Samoodređenje osigurao 25,76% glasova, Demokratski savez Kosova (DSK) izbore je izgubio s razlikom od 0, 70% glasova, osvojivši 25,06%. Stranka trenutačnog predsjednika Hashima Thacija, Demokratska partija Kosova (PDK) osvojila je 21,18% glasova, a tek je 11,61% glasova uspio osigurati za svoju koaliciju Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Socijaldemokratske partije Kosova odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji je pri završetku izbornog procesa u nedjelju navečer javno priznao poraz.

Podsjećamo, Haradinaj je nakon poziva Specijalnog suda u Den Haagu podnio ostavku na mjestu premijera 19. srpnja ove godine, te je u kolovozu uslijedilo raspuštanje Skupštine Kosova, što je rezultiralo raspisivanjem prijevremenih izbora.

Od 120 zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova, 20 je mandata predviđeno za predstavnike manjina od kojih 10 mandata pripada srpskoj manjini na Kosovu. Svih deset mandata za predstavnike srpske manjinske zajednice osvojila je Srpska lista na čelu s Goranom Rakićem. Kako prenosi Al Jazeera, srbijanski premijer Aleksandar Vučić rezultate izbora na Kosovu komentirao je rekavši kako mu je ovo „jedna od najdražih pobjeda jer je ostvarena u najtežim uvjetima“.

Za predstavnika romske zajednice u Skupštinu Kosova ponovno je izabran Albert Kinolli.

Međunarodna zajednica također je pomno pratila te iščekivala rezultate ovih izbora. Dok je američka aktivnost na Kosovu ponovo zaživjela Trumpovim postavljanjem Richarda Grenella na poziciju specijalnog predstavnika, posebno se u Bruxellesu očekuje nastavak pregovora između Kosova i Srbije, koji će u najmanju ruku biti zanimljivi u kombinaciji Kurti – Vučić.

Pobjednička stranka Samoodređenje poznata je po nepriznavanju kosovske zastave niti himne, te je dugo zagovarala pripojenje Kosova Albaniji. Također, Albin Kurti, koji je 1997./98. na Kosovu bio organizator studentskih prosvjeda, a čija ga Wikipedia stranica već sada naziva imenovanim premijerom Kosova, smatra da Srbiji „treba postaviti nekoliko zahtjeva zbog ratnih zločina i štete koja je učinjena“, prenosi HRT.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime