Izložba “Romske priče”: Projekt usmene povijesti Roma u Velikoj Britaniji

0
246

Grupa za podršku Roma (Roma Support Group – RSG) dobrotvorna je romska organizacija, registrirana u Engleskoj i Walesu, koja radi s istočnoeuropskim romskim izbjeglicama i migrantima. Od 1998. godine, organizacija je radila s tisućama romskih obitelji, pružala im različite usluge i uključivala ih u poslove vezane uz vođenje organizacije te promicanje razumijevanja romske kulture u Velikoj Britaniji. Njihova misija je poboljšati kvalitetu života romskim izbjeglicama i migrantima, pomažući im u prevladavanju predrasuda, izolacije i ranjivosti. Također, brojnim kulturnim i informativnim događajima te publikacijama upoznaje javnost s romskom kulturom, nasljeđem i trenutnom situacijom romskih izbjeglica i migranata u Velikoj Britaniji.

Organizacija RSG organizirala je besplatnu izložbu “Romske priče”: Projekt usmene povijesti Roma (“Roma Stories”: Roma Oral History Project), kojom se s javnosti željelo podijeliti prethodno nezabilježena iskustva i priče romskih izbjeglica i migranata iz istočne i srednje Europe koji žive u Londonu. U sklopu izložbe se nalaze izvadci iz intervjua u kojima pojedinci rekonstruiraju svoje živote, pri čemu se jasno može primijetiti kako se identiteti ljudi s vremenom mogu promijeniti. Tu su i rijetko viđene arhivske fotografije, videozapisi te umjetnička djela romskog umjetnika Roberta Czibija.

Progon Roma tijekom Drugog svjetskog rata je jedna od ključnih tema na koju je izložba usredotočena. U sklopu projekta, prikupljena su individualna sjećanja preživjelih, kao i sjećanja usmeno prenesena unutar obitelji ili klanova. Istraživale su se i strategije “sjećanja” i “zaborava”, često korištene kao mehanizmi preživljavanja u obiteljima pogođenim genocidom. Zatim, prikupljena su pojedinačna sjećanja na poslijeratni etnocid (prisilno naseljavanje romskog stanovništva u poslijeratnim komunističkim zemljama 1960-ih), kao i sjećanja na romske progone i diskriminaciju u postsocijalističkoj Europi.

Također važne teme na koje se izložba fokusira su migracije i promjena romskog identiteta. Istraživala su se individualna i kolektivna iskustva utjecaja nedavne migracije iz istočne Europe na promjenu i razvoj romskog identiteta u Britaniji, sa svrhom stvaranja međugeneracijske perspektive. Prikupljena su i pojedinačna sjećanja i priče koji prikazuju proces integracije u Velikoj Britaniji, ispitujući tako osjećaj pripadnosti romskih izbjeglica i migranata.

Ovaj projekt nastao je suradnjom romskih istraživača, članova lokalne zajednice, volontera, Londonskog arhiva Metropolitan (LMA), muzeja i akademskih institucija, s ciljem istraživanja, arhiviranja i dijeljenja nezabilježenih priča o romskim izbjeglicama i migrantima u Londonu.

Od 6. do 7. rujna izložba je bila otvorena na UCL Institutu za obrazovanje, a 13. rujna otvorena je u Stratford knjižnici i tamo se može posjetiti do 13. listopada. U Londonskom arhivu Metropolitan moći će se razgledati od 28. listopada do 2. studenog te ponovo od 18. do 23. studenog 2019.

Romski “glas“ često je bio marginaliziran, “skriven” ili izostavljen iz službenih, javno-prihvaćenih, povijesnih narativa zbog diskriminacije i rasizma. Omogućen financiranjem Nacionalnog fonda za lutrijsku baštinu (National Lottery Heritage Fund), ovaj projekt pruža rijetku priliku za snimanje povijesti Roma koja se usmeno prenosila generacijama kako se ne bi izgubila.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime