Gimnazija za Rome u Mađarskoj

0
57
Foto: pixabay.com

Gandhi gimnazija je škola u Mađarskoj, osnovana kako bi pomogla nadarenoj djeci koja dolaze iz teških životnih uvjeta pri uspješnom obrazovanju. Osnovana je 30. siječnja 1994. godine te ju je uspješno prošlo skoro 800 učenika romskog porijekla.

Osoblje gimnazije redovito odlazi u male škole u zabačenim predijelima Mađarske u potrazi za nadarenom djecom čiji im roditelji nisu u stanju uplatiti smještaj u gradu kako bi se nastavila kvalitetno školovati. Gimnazija iz proračuna financira učenicima smještaj, hranu, odjeću i redovne putne troškove kako bi mogli posjećivati svoju obitelj i prijatelje. Također, učenicima je omogućen pristup različitim kulturnim događanjima poput odlaska u kazalište, a mogu i sami učiti pjevati, plesati, slikati i svirati instrumente. Osim što razvijaju umjetničke sposobnosti, navedeni tečajevi imaju svrhu očuvanja romske kulture pa se uče tradicionalni romski plesovi i pjesme. Osim kulturnih zbivanja i poduka, gimnazija nudi i mogućnost treniranja različitih sportova u svrhu kultivacije zdravoga tijela.

Učenicima mogu pohađati nastavu na bilo kojem od dva jezika kojima se Romi služe, ali uz to uče i jedan od dva strana jezika: njemački ili engleski jezik. Škola nudi i niz pomoćnih učitelja koji su tu kako bi pomogli učenicima s teškoćama pri učenju, prisutni su i socijalni radnici i psiholozi, kao i osoblje za njegu posebnih talenata pojedine djece. Ono čemu se najviše teži u Gandhi gimnaziji je pomoć djeci u pripremi za maturu kako bi uspješno upisali na željene fakultete.

Kurikulum gimnazije se temelji na modernim didaktičkim metodama kao što su razvijanje kritičkog i logičkog načina razmišljanja, sposobnosti za rješavanje problema te na grupnom i samostalnom učenju.

Budući da su mnoga znanstvena istraživanja pokazala da je nisko obrazovanje povezano s teškoćama pri zapošljavanju, lošim uvjetima stanovanja i slabim pristupom kulturnim sadržajima, Gandhi gimnazija smatra da je obrazovanje najbolji način kako pomoći romskom stanovništvu. Osim ponude obrazovanja za mlade, ova gimnazija petkom popodne, nakon radnog vremena, obrazuje i odrasle ljude.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime