Mirjeta Qehaja i Nuhi Berisha: obrazovanjem do osobnog napretka

0
193
Foto: Phralipen

Mirjeta Qehaja rođena je 1995. godine u Đakovici, gradu na zapadu Kosova, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Impresionirana umjetnošću, 2014. godine upisala je studij slikarstva na Fakultetu za umjetnost u Prištini, a trenutno je na magisteriju. Osvojila je prvo mjesto na nekoliko akademskih i izvan-akademskih izložbi, a u rujnu 2017. godine organizirala je svoju prvu samostalnu izložbu naslovljenu “Prepreke”. U veljači ove godine otvorila je i svoju drugu samostalnu izložbu “Holokaust”.

Ova mlada umjetnica i njezin kolega iz organizacije Roma Versitas Kosovo, Nuhi Berisha, student psihologije i menadžmenta na Kosovu, bili su na ovogodišnjoj komemoraciji romskim žrtvama genocida / Samudaripen na romskom groblju Uštica kraj Jasenovca pa smo imali priliku s njima porazgovarati.

Razgovarali smo o diskriminaciji s kojom se Romi konstantno susreću. Kako kažu: Generalno, diskriminacija je veliki problem. Za razliku od pripadnika većinskog stanovništva, mi Romi susrećemo se s mnogo više izazova u svakodnevnom životu kako bismo se dokazali i postigli nešto značajno.

Kada smo ih pitali vide li se da u budućnosti i dalje žive na Kosovu, Berisha nam je odgovorio: Volim Kosovo, ali imam mnogo razloga zbog kojih bi mi bilo bolje da ga napustim u potrazi za boljim životom, najviše zbog sustava i političkih vođa na vlasti. Nezaposlenot je na Kosovu vrlo izražen problem. Čak ni brojni pripadnici većinske albanske zajednice ne mogu pronaći posao, a nama kao Romima još je dvostruko teže. Sve što želim je da me se poštuje i da imam jednaka prava kao i svaki čovjek. Mirjeta se s njime složila te je nadodala: Za moju umjetničku karijeru bilo bi bolje da se odselim jer je ekonomija na Kosovu u vrlo lošem stanju. Ipak, obitelj je glavni razlog zbog kojeg želim ostati, a isti je slučaj i u brojnim drugim romskim obiteljima.

U obrazovanju ih podupire već spomenuta organizacija Roma Versitas Kosovo – jedina organizacija koja svakodnevno radi sa studentima romskog podrijetla, Aškalijama i Egipćanima, na području cijelog Kosova. Tijekom 5 godina rada, organizacija je podržala oko 500 studenata omogućivši im studiranje na sveučilištima u trima kosovskim gradovima – Prištini, Prizrenu i Peći. Glavni cilj im je omogućiti mladim ljudima stjecanje akademskog znanja, što za sobom povlači i osobni napredak, a čime se ujedno doprinosi i jačanju akademske zajednice na Kosovu. Ideja osnaživanja studenata prvotno je bila realizirana kao projekt, a kasnije je iz uspješne implementacije projekta proizašla organizacija, osnovana u svibnju 2017. godine. Pružanjem akademske podrške i uključivanjem Roma u život studentske zajednice, organizacija doprinosi njihovoj integraciji u društvo, na regionalnoj i europskoj razini.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime