Samka Ibraimoski: “Da se dokumenti doneseni za Rome provode u praksi, ne bismo imali nikakvih problema”

0
88
Foto: pixabay.com

Samka Ibraimoski zastupnik je u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije kojemu trenutno teče drugi mandat. Predsjednik je Interparlamentarne grupe zastupnika zaduženih za rješavanje pitanja vezanih uz romsku zajednicu. Dugi niz godina politički je iznimno aktivan. Bio je ministar za implementaciju strategije Roma u Republici Sjevernoj Makedoniji te zamjenik ministra rada i socijalne politike. Bio je i direktor Centra za Azil, ustanove koja je nadležna za smještaj azilanata. Predsjednik je stranke Partija za potpunu emancipaciju Roma (PCER) u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Gospodin Ibraimoski još nam je prošle godine na Međunarodnom danu sjećanja na romske žrtve genocida tijekom Drugog svjetskog rata / Samudaripen rekao nešto o položaju Roma u Makedoniji te s kojim se problemima oni susreću:

Demokracija je oblik državne vlasti u kojem svi građani imaju jednaka prava, bez obzira na razlike pa tako i one etničke pripadnosti. Ipak, evidentno je da u praksi to nije tako. U vezi Roma je doneseno mnogo dokumenata, imamo i dokument koji se zove Nacionalna strategija za uključivanje Roma, a koji je za njih kao ustav. Da se to zaista provodi kako je napisano, mi ne bismo imali nikakvih problema.

Problemi Roma danas identični su kao i za vrijeme Jugoslavije, a s njima se susreću Romi u cijeloj Europi. Oni su vrlo diskriminirana skupina te žive siromašno i mizerno. Primjerice, Šutka je naselje u Skoplju u kojem živi 30 tisuća Roma, a ono još uvijek nije urbanizirano u mjeri u kojoj bi trebalo biti jer gradonačelnici koji dolaze na vlast još uvijek nisu dovoljno educirani kako bi to promijenili.

Jedan od ključnih faktora za napredak Roma je i obrazovanje jer mnogi su nedovoljno educirani pa ih drugi iskorištavaju. Obrazovanje je tako jedan od bitnih faktora kojim jedna zajednica može ići prema naprijed. Mnogo je lakše razumjeti se s pismenim, nego nepismenim čovjekom.

Naravno da se njihova situacija može drastično poboljšati, bitno je imati želju i volju te biti ustrajan. Za rješavanje problema, također je nužno da se uključe i oni koji su na vlasti, posebno premijer.

Ove godine ponovo smo se susreli na komemoraciji romskih žrtava u Uštici pored Jasenovca, što nam je pružilo priliku za još jedan kratki razgovor. Upitali smo gospodina Ibraimoskog što misli o organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida tijekom Drugog svjetskog rata/ Samudaripen u Hrvatskoj te na koji se način taj dan obilježava u Republici Sjevernoj Makedoniji. Odgovorio nam je sljedeće:

Što se tiče obilježavanja Samudaripena na romskom groblju Uštica kraj Jasenovca, mogu samo reći da je organizacija Saveza Roma u RH “KALI SARA” na najvišem nivou te da se skup održava na veličanstven način, kako i priliči.

Ne smije se zaboraviti genocid počinjen nad Romima u Drugom svjetskom ratu i treba se odavati počast romskim žrtvama pa taj dan, naravno, obilježavamo i mi u Republici Sjevernoj Makedoniji. Organizacija skupa kod nas je drugačija. Mi taj dan obilježavamo različitim manifestacija s tematikom genocida Roma – izvode se kazališne predstave ili se prikazuju filmovi koji se bave ratnim stradanjima. Na kraju programa, svake se godine u zrak pušta 500 crnih balona u znak sjećanja na romske žrtve. Obilježavanju Međunarodnog dana prisustvuju članovi brojnih nevladinih organizacija, ambasadori iz više zemalja, predstavnici Vlade RSM, studenti romskog podrijetla i mnogi drugi.

Pored toga, interesirali smo se i za djelovanje njegove stranke – Partije za potpunu emancipaciju Roma (PCER) u Republici Sjevernoj Makedoniji:

PCER kao politička stranka svake godine Vladi predlaže projekte preko ministra za implementaciju strategije Roma u RSM, a Vlada odlučuje hoće li ih prihvatiti. Riječ je, naime, o infrastrukturnim projektima u romskim naseljima. Ove godine Vlada bi trebala lakše prihvatiti nove projekte jer su ih osmislile lokalne vlasti, odnosno općine. Za infrastrukturne projekte Ministarstvo nam osigurava 500 tisuća eura te dodatno dobivamo novac za stipendije, obrazovanje i zapošljavanje.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime