Zagrebački srednjoškolci organizirali prosvjed protiv klimatskih promjena

0
168
Foto: Krešimir Zovak

“Vrijeme je sad” i “Eko, a ne ego”, neke su od parola koje su odjekivale zagrebačkim ulicama prošloga petka u predvečernjim satima. Zagrebački srednjoškolci pridružili su se globalnom tjednu akcije protiv klimatskih promjena te su poput svojih vršnjaka diljem svijeta organizirali prosvjednu šetnju kojom se želi skrenuti pozornost na urgentnost problema globalnog zatopljenja. Organizator prosvjeda bila je inicijativa “Fridays For Future Croatia“, dio svjetske inicijative koju je prošle godine pokrenula tinejdžerska aktivistica iz Švedske Greta Thunberg. Prosvjed su poduprle i pojedine organizacije civilnog društva poput Zelene akcije, Greenpeacea i Prijatelja životinja. Osim u Zagrebu, prosvjedi su održani u Osijeku, Rijeci i Splitu. Na najposjećenijem, zagrebačkom prosvjedu, okupilo se oko 800 ljudi.

Centralni zahtjev ovog globalnog pokreta upućen je svjetskim čelnicima koji sudjeluju na UN-ovu summitu o klimi koji se ovoga tjedna održava u New Yorku. Traži se donošenje hitnih mjera s ciljem izbjegavanja klimatske katastrofe na koju znanstvena zajednica uzaludno upozorava već dugi niz godina. Hrvatski učenici izradili su i popis zahtjeva koji su upućeni Vladi i Parlamentu RH. Između ostaloga traži se usvajanje izvanrednih zakonskih propisa s ciljem smanjenja “sveukupne nacionalne emisije stakleničkih plinova za minimalno 60% u odnosu na 2005. najkasnije do 2030. godine”. Nadalje, inzistira se na obustavljanju svih fosilnih projekata koji su u tijeku (LNG terminal na Krku, termoelektrane na fosilna goriva, Jadransko-jonski plinovod itd.) te preusmjeravanju novca u razvoj “ekološki prihvatljivih oblika obnovljivih izvora energije, posebno energije sunca za koju Hrvatska ima vrlo visoke potencijale”.

Zagrebački srednjoškolci na svoj prosvjed možda nisu uspjeli privući veliku masu ljudi poput njihovih vršnjaka u Australiji, Njemačkoj ili SAD-u, ali su svejedno pokazali zavidnu razinu razumijevanja problema klimatskih promjena. Neka njihova društvena odgovornost bude poticaj i nama ostalima da se u budućnosti snažnije angažiramo u borbi za osiguranje budućnosti života na zemlji.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime