Održan seminar “Od obrazovanja do zapošljavanja”

 • BăieșiBăieși
 • 0
  158
  Foto: pixabay.com

  Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Vijećem Europe, organizirao je stručni seminar “Od obrazovanja do zapošljavanja” u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici od 4. do 6. rujna 2019. godine. Tamo su se okupili predstavnici tijela državne uprave, regionalne i lokalne samouprave te predstavnici nezavisnih institucija i akademske zajednice, predstavnici organizacija civilnog društva te predstavnici romske nacionalne manjine.

  Cilj seminara bio je raspraviti o nužnim komponentama za uspješnu tranziciju mladih Roma i Romkinja od obrazovanja do zapošljavanja i samostalnosti te stvoriti preporuke za izradu novog dokumenta za uključivanje Roma.

  Na početku se prisutnima obratio gospodin Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je predstavio rad Ureda vezan uz integraciju Roma, zatim dosadašnju uspješnu suradnju s Vijećem Europe te buduće aktivnosti Ureda u okviru Europskog socijalnog fonda. Na kraju govora je naglasio kako sudjelovanjem u planiranju novog strateškog dokumenta za integraciju Roma svi zajedno imaju priliku mijenjati živote pripadnika romske manjine koji, unatoč predrasudama, žele raditi i dostojno živjeti.

  Na otvaranju seminara bio je i gospodin Veljko Kajtazi, zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Pozdravio je sve prisutne, posebno Rome, te izrazio žaljenje što ne sudjeluje veći broj pripadnika romske zajednice. Također, naglasio je koliko je važno stvaranje preduvjeta za uspješno uključivanje mladih Roma i Romkinja u svijet obrazovanja i zapošljavanja, pa time i za integraciju u društvo.

  Mladi Romi i Romkinje aktivno su sudjelovali u raspravama i javljali se s pitanjima vezanim uz njihovo buduće obrazovanje i zaposlenje. Zaključci seminara poslužit će kao preporuke za izradu novog strateškog dokumenta za integraciju Roma, nakon isteka Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime